Unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși, care trăiește acum în Dubai, spune că invazia lui Putin în Ucraina l-a transformat într-un „paria“

Unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși, care trăiește acum în Dubai, spune că invazia lui Putin în Ucraina l-a transformat într-un „paria“

Una dintre cele mai bogate persoane din Rusia a declarat că a devenit un „paria“ în Emiratele Arabe Unite, unde a fugit după ce a fost sancționat.

Andrey Melnichenko

Într-un interviu amplu acordat Financial Times, Andrey Melnichenko a deplâns efectele invaziei Rusiei în Ucraina asupra vieții sale personale, afirmând totodată că au existat "crime de război de ambele părți" în acest conflict, potrivit finance.yahoo.com.

Melnichenko a fost sancționat în luna martie a anului trecut, după ce a participat la o masă rotundă a oamenilor de afaceri ruși găzduită de Vladimir Putin în februarie.

Omul de afaceri, care și-a făcut banii din cărbune și îngrășăminte, a declarat anterior că a aflat că a fost sancționat doar când a citit despre acest lucru în presă.

"Eu nu fac arme pentru război. Eu fac mâncare pentru oameni și energie pentru centralele electrice din întreaga lume. Nu promovez războiul. Nu sunt implicat în politică. Ce rost are?" a declarat Melnichenko pentru FT.

Melnichenko și-a acostat anul trecut Motor Yacht A, în valoare de 300 de milioane de dolari, în Emiratele Arabe Unite. Iahtul său cu vele A, în valoare de 578 de milioane de dolari, a fost confiscat de autoritățile italiene la scurt timp după ce a fost sancționat.

Yahtul Motor Yacht A

Yahtul Motor Yacht A

Averea sa netă s-a dublat, ajungând la aproximativ 25 de miliarde de dolari, după ce invazia și sancțiunile ulterioare impuse Rusiei au forțat o creștere a prețurilor la îngrășăminte, potrivit Forbes.

Sancțiunile împotriva oligarhilor ruși au schimbat viețile mai multor miliardari influenți care înainte își petreceau mare parte din timp în Occident.

Fostul proprietar al Chelsea FC, Roman Abramovici, de exemplu, a fost forțat să vândă clubul și acum locuiește în Israel, potrivit Le Monde.

Oligarhilor li s-au șters colectiv 95 de miliarde de dolari din averea lor netă anul trecut, potrivit analizei Guardian a datelor Bloomberg Billionaires Index.

Săptămâna trecută, FT a relatat că miliardarul din domeniul tehnologiei Arkady Volozh a făcut apel la sancțiunile care i-au fost impuse de UE, la doar câteva zile după ce a criticat pentru prima dată războiul.

Oleg Tinkov a reușit să obțină ridicarea sancțiunilor împotriva sa în Marea Britanie după ce a criticat invazia lui Putin în Ucraina și a obținut sprijinul magnatului britanic Richard Branson.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat