Unul dintre cei mai respectați politicieni din Cehia și Austria: Acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări

Unul dintre cei mai respectați politicieni din Cehia și Austria: Acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări

Unul dintre cei mai respectabili politicieni din Cehia dar și din Austria, Karl Schwarzenberg, critică dur veto-ul Vienei față de România și Bulgaria într-un interviu acordat cu ocazia împlinirii a 85 de ani, relatează publicația Kleine Zeitung.

Întrebat ce părere are despre votul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, Karl Schwarzenberg a răspuns: ”Apreciez rolul Austriei în Balcani. Dar acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări.”

Context

Prințul Karel de Schwarzenberg este un politician ceh, fost lider al partidului TOP 09 și a fost candidatul acestuia pentru funcția de președinte al Republicii Cehe la alegerile din 2013.

Din iulie 1990 până în iulie 1992, Schwarzenberg a fost director al biroului prezidențial lui Václav Havel, în timp ce acesta era președinte. A ocupat funcția de ministru al afacerilor externe al Republicii Cehe din 2007 până în 2009 și din nou din 2010 până în 2013, inițial ca ministru nepartizan nominalizat de Partidul Verde. A candidat pentru funcția de președinte al Republicii Cehe la alegerile prezidențiale din 2013 și s-a calificat în turul al doilea, terminând pe locul al doilea, cu 45,19% din voturi Schwarzenberg s-a remarcat prin opiniile sale pro-europene.

Schwarzenberg este șeful Casei de Schwarzenberg, o fostă familie de frunte a Imperiului Habsburgic, din 1979. Este rudă cu Prințul Felix de Schwarzenberg, om de stat al Imperiului Austriac. Din 1948 până în 1990, a trăit în Austria, unde era cunoscut sub numele de Karl Schwarzenberg, și s-a implicat în politică pentru Partidul Popular Austriac și a devenit un critic notoriu al încălcărilor drepturilor omului în blocul estic, prezidând Federația Internațională Helsinki pentru Drepturile Omului. După căderea comunismului, a devenit un consilier apropiat al lui Václav Havel și s-a mutat la Praga.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

4 Ce dramă a provocat un vibrator în familia unui zugrav din Prahova

5 VIDEO Ce vedeți s-a întâmplat la Reșița...