Unul dintre suspecții din cazul de corupție de la nivelul Parlamentului European a fost eliberat

Unul dintre suspecții din cazul de corupție de la nivelul Parlamentului European a fost eliberat

Liderul unui ONG, care se număra printre cei patru suspecţi închişi în decembrie în ancheta asupra presupusului scandal de corupţie din Parlamentul European, a fost eliberat, a anunţat luni Parchetul federal belgian, potrivit AFP.

Liderul unui ONG implicat în cazul de corupție de la Parlamentul European, eliberat Foto: Profimedia

Justiţia belgiană anchetează din vara lui 2022 un sistem de corupţie, care implică în special Qatarul şi Marocul, potrivit Agerpres.

Cazul a izbucnit la data de 9 decembrie cu reţinerea a şase suspecţi şi confiscarea, în mai multe locuri din Bruxelles, a unui total de 1,5 milioane de euro în bani lichizi transportaţi în saci şi valize.

Patru dintre cei şase suspecţi au fost încarceraţi de judecătorul de instrucţie, printre care şi eurodeputata elenă Eva Kaili , demisă din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, unde scandalul a creat o undă de şoc.

Conform ziarului belgian L'Echo, Figa-Talamanca a fost înştiinţat de eliberarea sa de jucătorul de instrucţie vineri, la o zi după o audiere de către poliţie a lui Pier Antonio Panzeri.

Acest eurodeputat italian, figură centrală a dosarului, care a acceptat la 17 ianuarie să colaboreze cu anchetatorii, ar fi relativizat rolul lui Figa-Talamanca în ceea ce a fost calificat drept „organizare criminală" în favoarea unor puteri străine.

„În stadiul actual, elementele dosarului nu justifică încarcerarea sa", a spus, pentru AFP, un purtător de cuvânt al parchetului federal , refuzând să se exprime asupra unei posibile legături cu audierea lui Panzeri.

Astfel, rămân în arest Eva Kaili, Panzeri (care a negociat o pedeapsă de un an de închisoare cu executare) şi Francesco Giorgi, fost asistent parlamentar al acestuia din urmă şi care este partenerul eurodeputatei elene.

În această anchetă, alţi doi eurodeputaţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, ar putea fi audiaţi în curând. Parlamentul European le-a ridicat joi imunitatea în sesiune plenară. Cei doi eurodeputaţi neagă orice încălcare a legii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...