UPDATE Alegeri în Franța: Felicitări de la Londra, Berlin, Bruxelles și Washington pentru viitorul președinte Emmanuel Macron

UPDATE Alegeri în Franța: Felicitări de la Londra, Berlin, Bruxelles și Washington pentru viitorul președinte Emmanuel Macron

Premierul britanic Theresa May l-a felicitat călduros pe Emmanuel Macron, care a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Franța, a anunțat un purtător de cuvânt al cabinetului Regatului Unit, citat de AFP.

"Prim-ministrul îl felicită cu căldură pe președintele ales Macron cu ocazia succesului său electoral. Franța este unul din aliații noștri cei mai apropiați și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu noul președinte asupra unui spectru larg de priorități comune", se arată în comunicatul de la Londra, preluat de AFP și Reuters

Tot printr-un purtător de cuvânt, cancelarul german Angela Merkel a transmis un mesaj similar. Purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a reacționat pe Twitter la sondajele de la ieșirea de la vot, care îl arată pe Macron câștigător detașat: "Felicitări. Victoria dv. este o victorie pentru o Europă puternică și unită și pentru prietenia franco-germană", citează AFP.

Și ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a salutat victoria lui Macron printr-un mesaj în aceeași rețea socială. "Franța a fost, este și rămâne în centrul și în inima Europei", a scris pe Twitter șeful diplomației de la Berlin.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a scris mesajul pe Twitter în franceză, informează Xinhua: "Felicitări @EmmanuelMacron! Mă bucur că Franța a ales un viitor European".

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis pe aceeași cale "felicitări poporului francez pentru alegerea libertății, egalității și fraternității în locul tiraniei știrilor false", transmite DPA.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, un utilizator frecvent al Twitter, a folosit și el rețeaua pentru "felicitări lui Emmanuel Macron cu ocazia marii sale victorii de azi, ca următorul președinte al Franței" și a adăugat: "aștept cu mare nerăbdare să colaborez cu el".

Potrivit sondajelor de la ieșirea de la urne, centristul pro-european Macron a obținut în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța circa 65% din voturi, iar adversara sa de extremă dreaptă, Marine Le Pen, care susține desprinderea Franței de Uniunea Europeană, aproximativ 35%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...