UPDATE Alegeri prezidențiale în Iran: Rohani 'îl devansează' pe conservatorul Raisi (oficial)

UPDATE ORA 08.07 Președintele în exercițiu al Iranului, Hasan Rohani, un moderat, 'îl devansează' pe principalul său contracandidat, conservatorul Ebrahim Raissi, în alegerile prezidențiale desfășurate vineri, au anunțat sâmbătă televiziunea de stat Irib și ministrul adjunct de interne, Ali Asghar Ahmadi, transmit AFP și Reuters.

'Din cele 25,9 milioane de buletine de vot deschise, Rohani a obținut 14,6 milioane de voturi, iar Raisi 10,1 milioane', a declarat Ahmadi, într-o intervenție la postul Irib.

În procente, aceasta înseamnă că, potrivit acestor rezultate parțiale, Rohani a obținut circa 56% din voturi, iar Raisi 39%.

Potrivit oficialului, au votat 'peste 40 milioane' din cei 56,4 milioane de alegători înscriși pe listele electorale.

Rezultatele finale ale scrutinului urmează să fie anunțate în cursul zilei de sâmbătă, a mai indicat Ahmadi.

Într-o primă reacție și chiar înainte de anunțul ministrului adjunct de interne, lideri conservatori au recunoscut victoria lui Rohani.

'Primele numărători ale voturilor arată că dl Rohani este învingătorul (...) și trebuie felicitat', a transmis Alireza Zakani, fost deputat conservator care a participat activ la campania împotriva realegerii actualului președinte.

ORA 06.52 Alegeri în Iran: Hassan Rouhani a fost reales președinte (rezultate parțiale neoficiale)

Președintele în exercițiu al Iranului, Hassan Rouhani, a obținut 21,6 milioane de voturi la alegerile prezidențiale desfășurate vineri, iar principalul său adversar, Ebrahim Raisi, 14 milioane, arată rezultate neoficiale dezvăluite de o sursă iraniană agenției Reuters.

După numărarea a 37 de milioane de voturi din cele peste 40 de milioane exprimate, Rouhani pare reales din primul tur. Șeful cancelariei prezidențiale, Hamid Aboutalebi, a scris pe Twitter că președintele a obținut 60% din voturi, iar sursa Reuters spune că "s-a terminat, Rouhani este câștigător".

Dacă totuși nici unul dintre cei patru candidați nu întrunește peste 50% din voturi, primii doi clasați se vor confrunta într-un al doilea tur, pe 26 mai.

Peste 70% din cei aproximativ 56 de milioane de alegători înregistrați au votat, un procentaj aproximativ egal cu cel din 2013, când Hassan Rouhani a fost ales de o mare majoritate. În campania actuală, el a promis mai multă libertate în interior și deschiderea Iranului spre exterior, în timp ce Raisi, preferatul ayatolahului Ali Khamenei — liderul religios al țării — a insistat asupra greșelilor în gestionarea economiei naționale și a promis mai multe locuri de muncă și sporirea protecției sociale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV