UPDATE Becali la DNA: Nu am niciun fel de problemă - martor am venit, martor plec

UPDATE Becali la DNA: Nu am niciun fel de problemă - martor am venit, martor plec

UPDATE ORA 17.01 Omul de afaceri George Becali a declarat, miercuri, la ieșirea de la DNA, că a dat declarații procurorilor referitoare la elaborarea cărților scrise în pușcărie.

''Am fost chemat ca martor în elaborarea cărților pe care le-am scris în pușcărie. Nu e o problemă, că nu mă vizează pe mine, vizează comisia de penitenciar și dacă am fost favorizat. Am dat declarație la procuror. Nu vă pot spune mai multe. Din punctul meu de vedere, așa, pentru cei ce mă iubesc, pentru prieteni și pentru dușmani, cei ce mă urăsc, nu am niciun fel de problemă — martor am venit, martor plec. Se anchetează numai favorizare, ce privește funcționari de ANP. Le-am spus ce știu și în ce privește cărțile pe care eu le-am scris au fost mai catolici decât Papa. S-au cerut proceduri în plus. Am stat mai mult pentru că am luat fiecare carte în parte și au fost cinci. S-a făcut procedura pentru fiecare carte în parte. Eu vreau să ajut DNA ca să se afle adevărul și dreptatea și lumina'', a spus Becali.

El a susținut, pe de altă parte, că nu s-a discutat despre fotbalistul Claudiu Keșeru. ''Am făcut o afirmație privind Keșeru, acum patru ani s-a întâmplat, ca Oficiul de spălare a banilor să întrebe pentru sumele din străinătate transferate de mine sau de Steaua, cum am fost întrebat și de sumele din Muntele Athos din Grecia. A fost o chestiune de acum patru ani. Keșeru ... nu se mai discută de așa ceva. Nu mai mințiți oamenii, că vede mama. Acum mama, săraca, are emoții'', a completat Becali.

Întrebat dacă au fost respectate procedurile în cazul cărților scrise în penitenciar, finanțatorul Stelei a replicat: ''Există o decizie (...) care stabilește caracterul științific. Repet, caracterul științific al unei lucrări este dat prin definiție — dacă este editat de o editură. Și procurorii erau documentați (...) dacă e editată de o editură este științifică și gata, punct. Că e scăpare de la lege, că nu e bine, nu știu. E lege, scrie negru pe alb, așa este. Probabil nu s-a prevăzut că unii o să facă lucrări să scape de pușcărie''.

În luna ianuarie, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise de deținuți cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

DNA preciza că, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare dintre acestea.

"Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate", susținea atunci DNA.

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică a acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit.

ORA 10.29 George Becali, la DNA

Omul de afaceri George Becali s-a prezentat, miercuri, la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar.

Potrivit unor surse judiciare, el a venit pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care procurorii cercetează fapte în legătură cu modalitatea în care au fost scrise cărți în penitenciare de către deținuți.

În luna ianuarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise de deținuți cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu, întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiționat.

DNA preciza că, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică.

"Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific", susținea atunci DNA.

DNA a menționat că alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică a acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit.

DNA a mai subliniat că aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie anul trecut doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?