UPDATE Belgienii au ajuns la un acord în privința CETA (prim-ministrul belgian Charles Michel)

UPDATE Belgienii au ajuns la un acord în privința CETA (prim-ministrul belgian Charles Michel)

Premierul belgian Charles Michel a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei cu privire la acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), ceea ce ar deschide calea semnării unui astfel de acord, transmit agențiile internaționale de presă.

S-a ajuns 'la un acord', a declarat joi Michel, la încheierea unei noi reuniuni cu diferitele regiuni și comunități lingvistice belgiene. Este 'o veste bună pentru Belgia la nivel european', a spus Michel.

'În sfârșit am ajuns la un acord între belgieni', a declarat la rândul său premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma inițială. 'Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite', a adăugat el.

Documentul urmează să fie trimis acum ambasadorilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene și parlamentelor regionale belgiene. Textul va ajunge și pe masa oficialităților canadiene, care urmează să se pronunțe asupra textului înainte ca acordul să poată fi semnat, menționează DPA.

Parlamentele regionale ale Belgiei au la dispoziție până vineri la miezul nopții să-și dea acordul asupra noului text, a scris Charles Michel pe Twitter. 'Acord belgian pe tema CETA. Toate parlamentele (regionale belgiene) pot acum să aprobe (acordul) până mâine (vineri) la miezul nopții. O măsură importantă pentru UE și Canada', a adăugat Michel.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. 'Sunt bucuros pentru veștile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau', a scris Tusk pe contul său de Twitter.

De câteva zile, guvernul federal belgian încerca în zadar să convingă Valonia, regiunea Bruxelles-Capitală și Comunitatea lingvistică franceză din Belgia să revină asupra opoziției lor față de acordul de liber-schimb dintre UE și Canada, care bloca semnarea CETA de către Belgia și, prin urmare, de către întreaga Uniune Europeană.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit anulat. 'Summitul de astăzi (joi) a fost anulat. Pentru moment, nu a fost stabilită nicio nouă dată', a confirmat pentru AFP o sursă europeană.

La Ottawa, premierul canadian Justin Trudeau transmisese că și-a anulat vizita la Bruxelles. Dar Canada rămâne dispusă 'să semneze acest acord important atunci când Europa va fi pregătită', reiterase miercuri seară ministrul comerțului internațional, Chrystia Freeland.

Oponenții din Belgia ai CETA criticau îndeosebi mecanismul de arbitraj (ICS) care urma să fie introdus în caz de conflict între un investitor și un stat. Ei se temeau deopotrivă de consecințele respectivului acord pentru sectorul agricol, o miză enormă pentru Valonia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Statul rămâne cu o gaură de 90 de milioane de euro după falimentul combinatului de îngrășăminte Chemgas Sloboz…

2 Răsturnare de situație! Ce spune menajera lui Alex Bodi despre bătăile pe care Bianca Drăgușanu le-a încasat

3 Îl ascultă cineva sau sunt amețiți de aromele ciolanului? / Rareș Bogdan, avertismente în rafală pentru miniștri…

4 Trimis la dezalcoolizare? / Maior va fi ambasadorul României la Aman, în Iordania

5 Prostul proștilor! Sică Dumitrescu s-a îndrăgostit de o polițistă sub acoperire și i-a dezvăluit că vinde coca…