UPDATE Brazilia deschide o misiune comercială la Ierusalim, dar îşi menţine ambasada la Tel Aviv

 

Brazilia a deschis o nouă misiune comercială la Ierusalim duminică, părând să dea înapoi în raport cu semnalele anterioare că va urma exemplul SUA şi îşi va muta întreaga ambasadă în oraş, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut în timpul unei vizite a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, un admirator declarat al preşedintelui Donald Trump care a încălcat consensul internaţional şi a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului la sfârşitul lui 2017, mutând ambasada SUA la Ierusalim în luna mai a anului trecut.

Bolsonaro a sugerat în ianuarie că îi va urma exemplul lui Donald Trump mutând ambasada ţării sale la Ierusalim. O astfel de decizie ar fi putut fi un atu pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, care speră să obţină un al cincilea mandat în fruntea guvernului în alegerile de săptămâna viitoare.

Oficialii brazilieni de rang înalt au dat apoi înapoi faţă de o astfel de idee, din teama de a nu afecta legăturile comerciale cu ţările arabe.

"Brazilia a decis să deschidă un birou la Ierusalim pentru a promova comerţul, investiţiile, tehnologia şi inovarea în cadrul ambasadei sale în Israel", a anunţat Ministerul de Externe din Brazilia într-un comunicat.

Ca şi în cazul majorităţii altor ţări, ambasada Braziliei se află la Tel Aviv.

""Obrigado (mulţumiri) pentru că aţi deschis un birou diplomatic la Ierusalim!", a postat pe Twitter ministrul de externe interimar Israel Katz.

Netanyahu a încercat să-şi consolideze leadership-ul şi realizările în materie de securitate în timpul cursei cu un contracandidat popular de centru, fostul şef al forţelor armate Benny Gantz.

Când l-a întâmpinat pe Bolsonaro la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Netanyahu a spus că el şi liderul brazilian vor vizita Zidul Plângerii din "Ierusalim, capitala noastră eternă".

"Iubesc Israelul", a declarat Bolsonaro în ebraică la ceremonie.

Brazilia nu a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Cele mai multe puteri mondiale susţin că statutul oraşului ar trebui să fie decis numai în cadrul procesului de pace cu palestinienii.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza în urma Războiului de şase zile din 1967. Palestinienii militează pentru înfiinţarea unui stat în cele două teritorii, cu capitala în Ierusalimul de Est.

Când a vizitat Brazilia pe 1 ianuarie pentru învestirea lui Bolsonaro, Netanyahu a declarat că liderul brazilian i-a spus că mutarea ambasadei Braziliei la Ierusalim este o chestiune "de când, nu de dacă".

Însă echipa economică a lui Bolsonaro şi puternicul lobby al sectorului zootehnic l-au sfătuit împotriva unei astfel de decizii, notează Reuters.

Într-un interviu din februarie, vicepreşedintele brazilian Hamilton Mourao, un general în retragere, a declarat pentru Reuters că mutarea ambasadei este o idee proastă, pentru că ar afecta exporturile Braziliei în ţările erabe, inclusiv exporturi estimate de 5 miliarde de dolari de alimente halal, care corespund exigenţelor culinare musulmane.

Tot duminică, ministrul israelian al energiei Yuval Steinitz a declarat că compania braziliană de stat Petrobras va participa la ultima licitaţie din Israel pentru explorarea zăcămintelor de petrol şi gaz din larg.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…