UPDATE Bulgaria: Parlamentul a votat noul guvern, condus de Boiko Borisov

UPDATE Bulgaria: Parlamentul a votat noul guvern, condus de Boiko Borisov

Guvernul de la Sofia condus de partidul GERB a obținut, joi, votul de încredere din partea parlamentului, Boiko Borisov devenind prim-ministru pentru a treia oară în ultimii opt ani, transmit Reuters și BTA.

Votul a fost considerat o formalitate după ce GERB a reușit să creeze o coaliție cu Patrioții Uniți, o formațiune naționalistă, pentru a-și asigura majoritatea legislativă.

Guvernul a fost aprobat cu 133 voturi pentru, 100 voturi contra și nicio abținere.

Noul executiv va avea patru vicepremieri și 18 miniștri. Un portofoliu nou creat este cel responsabil cu pregătirea președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene, funcție care va fi asigurată în prima jumătate a anului viitor.

În discursul rostit înaintea votului, Boiko Borisov a afirmat că GERB și Patrioții Uniți, ''prin voința poporului bulgar'', preiau responsabilitatea conducerii țării într-un moment care este istoric pentru Europa și lume, pe fondul incertitudinii politice, dificultăților economice, conflictelor religioase și instabilității regionale.

El a menționat că partenerii de coaliție sunt capabili să formeze un guvern după depășirea diferențelor de opinie și ajungerea la un acord asupra priorităților-cheie: parcursul euroatlantic al Bulgariei, o președinție bulgară a Consiliului UE reușită, securitatea națională și granițe naționale bine protejate, venituri mai mari și un învățământ de calitate.

Borisov a anunțat intenția executivului său de a elabora o nouă lege de combatere a corupției și o nouă procedură de punere sub acuzare a demnitarilor corupți.

Un alt obiectiv strategic al noului guvern de la Sofia este îmbunătățirea sistemului de sănătate publică.

Bulgaria va participa la pregătirea și implementarea unei noi politici a UE în domeniul apărării pentru a asigura securitatea națională.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…