UPDATE CAB: Avocatul Doru Boștină, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere

UPDATE CAB: Avocatul Doru Boștină, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Curtea de Apel București a decis vineri condamnarea avocatului Doru Boștină la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată.

Decizia CAB nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Judecătorii CAB au schimbat încadrarea juridică a faptei comise de Doru Boștină și l-au condamnat la 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Pedeapsa de 3 ani a fost contopită cu altă pedeapsă de un an de zile, primită de Boștină în dosarul cu Gruia Stoica.

"Constată că infracțiunea din prezenta cauză este concurentă cu infracțiunea pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de un an închisoare (...), pedeapsă a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere. Anulează suspendarea condiționată a executării pedepsei de un an închisoare aplicată prin sentința penală sus-menționată pe care o contopește (...) cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată în prezenta cauză, stabilind pedeapsa mai grea, de 3 ani închisoare și 3 ani interzicerea unor drepturi", se arată în minuta deciziei.

Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Doru Boștină, pe durata unui termen de încercare de 5 ani.

Avocatul va trebui ca, pe durata termenului de încercare, să se prezinte la Serviciul de Probațiune București, la datele fixate de acesta; să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședința sau locuința și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele de existență.

Instanța scade din pedeapsa închisorii durata reținerii și a arestării preventive, de la 14 mai 2015 la 20 mai 2015.

CAB a mai decis condamnarea inculpatului Mihai Răducanu la pedeapsa de 3 ani închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 5 ani, pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Un alt inculpat din dosar, Ironim Țentean, a fost condamnat la 3 ani de închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 5 ani, pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Judecătorii CAB au mai stabilit condamnarea la 3 ani de închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 5 ani, a inculpatului Mihai Alexandru Tudorică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

La aceeași pedeapsă a fost condamnat inculpatul Alexandru Cucu, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare cu supraveghere, pentru complicitate la evaziune fiscală în forma continuată.

"În baza art. 19 raportat la art. 397 din Codul de procedură penală, admite în parte acțiunea civilă formulată de statul român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală și obligă pe inculpatul Țentean Ironim în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Condor Investment Group SRL și cu inculpatul Cucu Alexandru, iar pe acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Soft Touch SRL la plata către partea civilă a sumei de 1.329.360 lei (...) și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestui debit", se mai arată în decizie.

De asemenea, instanța constată că inculpații Doru Boștină, Mihai Tudorică și Mihai Răducanu au acoperit integral prejudiciile cauzate statului.

Decizia poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pe 17 noiembrie anul trecut, Doru Boștină a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. În același dosar, au fost deferite justiției alte patru persoane — Mihai Răducanu, Ironim Țentean, Mihai Alexandru Tudorică și Alexandru Cucu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în perioada septembrie 2012 — aprilie 2013, în calitate de avocat, Doru Boștină a înregistrat în evidențele contabile șapte facturi fiscale privind operațiuni fictive, respectiv achiziții de servicii de la SC S.T. SRL, puse la dispoziție de Alexandru Cucu, în calitate de administrator al SC S.T. SRL, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale în cuantum de 1.677.048 lei, reprezentând impozit pe venit și TVA de plată.

În perioada iunie 2011 — septembrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, Mihai Răducanu, în calitate de administrator la SC W SRL, SC E.S. SRL și SC C.S. SRL, a înregistrat în evidențele contabile ale acestor societăți 33 de facturi fiscale privind operațiuni fictive, respectiv achiziții de servicii provenind de la SC D.S.C. SRL și S.C. S.T. SRL, modalitate prin care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de către cele trei societăți, în cuantum total de 1.254.488 lei, compus din impozit pe profit și TVA de plată.

De asemenea, Mihai Răducanu a beneficiat de sprijinul lui Mihai Tudorică și Alexandru Cucu, care i-au pus la dispoziție cele 33 de facturi fiscale privind operațiunile fictive, înregistrate în contabilitatea societăților pe care le administra.

Procurorii mai arată că, în perioada ianuarie 2012 — septembrie 2013, Ironim Țentean, în calitate de asociat și administrator în fapt al SC C.I.G. SRL, a înregistrat în evidențele contabile 16 operațiuni comerciale fictive, constând în achiziții de servicii de la SC S.T. SRL, beneficiind de sprijinul lui Alexandru Cucu, care i-a pus la dispoziție documente financiare fictive, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata datoriilor fiscale în cuantum de 1.329.360 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA de plată.

La rândul său, Mihai Alexandru Tudorică este acuzat că, în calitate de asociat și administrator în fapt al SC S.R.A.C. SRL, a înregistrat în evidențele contabile 13 operațiuni comerciale fictive, constând în achiziții de servicii de la SC D.S.C. SRL și SC S.T. SRL, sustrăgându-se de la plata datoriilor fiscale în cuantum de 215.550 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA de plată.

În cursul anchetei, de la Doru Boștină, Mihai Răducanu și Mihai-Alexandru Tudorică a fost recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei totale de 3.283.953 lei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...