UPDATE Cererea DNA în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea a ajuns la Senat

UPDATE Cererea DNA în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea a ajuns la Senat

UPDATE ORA 14.43 Solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale față de fostul vicepremier, senatorul Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai DIPI, a ajuns miercuri la Senat.

După convocarea Biroului permanent al Camerei superioare a Parlamentului, cererea Justiției va fi înaintată Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviințeze sau să respingă solicitarea.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut miercuri sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai DIPI.

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, la data faptei viceprim-ministru pentru securitate națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit", potrivit unui comunicat al DNA.

DNA precizează că Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, și Gabriel-Nicolae Pavel, șef al Serviciului juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august — octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus", susțin procurorii.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA, precum și copii ale dosarului de urmărire penală.

ORA 14.06 PÎCCJ: Noua solicitare a DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, trimisă la Senat

Noua solicitare a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind încuviințarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea a fost trimisă miercuri la Senat, a anunțat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

"Prim-adjunctul procurorului general a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, fost viceprim-ministru pentru securitate națională și ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu (...). Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al DNA", se precizează într-un comunicat al PÎCCJ transmis AGERPRES.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”