UPDATE Comisia de Etică a UB despre lucrarea lui Copos: Avem de-a face cu un tip de plagiat subtil

UPDATE Comisia de Etică a UB despre lucrarea lui Copos: Avem de-a face cu un tip de plagiat subtil

Comisia de Etică a Universității București consideră că în cazul cărții scrise de George Copos - "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI" - este vorba despre un tip de plagiat "subtil, realizat prin copiere deghizată și/ sau repovestire".

"Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertație a lui Cătălin Parfene", susține Comisia de Etică a UB.

Potrivit membrilor acesteia, cel mai adesea în carte se întâlnesc mai multe tipuri de preluări neatribuite, prin parafrazare sau rezumare.

"Comisia de Etică apreciază că există indicii clare că George Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare și deci nu ar putea fi creditat ca autor. Nu are antecedente în ordinea activității științifice, nu a avut în detenție condiții de studiu, iar documentarea lui George Copos se oprește la anul 2005, an al susținerii disertației de către Cătălin Parfene", a declarat joi președintele Comisiei de Etică a UB, Marian Popescu, într-o conferință de presă.

El a spus că întârzierea cu care comisia s-a pronunțat este cauzată de mai mulți factori, între care cel mai important a fost identificarea și acceptul specialiștilor în materie de a produce expertize pentru un subiect de istorie foarte specializat.

"Aceștia nu sunt mulți. Unii colegi nu au dorit să facă aceste expertize, alții au fost ocupați la vremea solicitării de către comisie", a afimat profesorul.

Marian Popescu a precizat că două dintre expertizele asupra lucrării lui George Copos detaliază profesionist cum s-a produs acest tip de plagiat mai puțin folosit, care este numit generic "plagiat mozaic".

"Circumstanța agravantă este că cei doi, atât Cătălin Parfene, cât și George Copos, au fost în relație cu aceeași persoană, profesorul emerit Stelian Brezeanu, conducătorul științific al masterandului, în 2005, Cătălin Parfene. (...) Vom transmite ANP punctul de vedere al Comisiei de Etică, care se limitează numai la aspectul academic", a mai afirmat profesorul.

El a spus că și în cazul profesorului Augustin Fuerea Comisia de Etică s-a autosesizat și va demara procedura de examinare în curând.

Comisia de Etică recomandă conducerii UB să atragă atenția cadrelor didactice asupra recomandărilor pe care le dau deținuților care doresc să realizeze lucrări științifice în detenție, că pot face acest lucru dacă se asigură că aceștia au activități prealabile de cercetare și realizare de lucrări științifice și că au citit lucrările respective înainte de publicare.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”