UPDATE Convorbire telefonică "productivă" între premierul turc și cancelarul federal german

UPDATE Convorbire telefonică "productivă" între premierul turc și cancelarul federal german

Premierul turc Binali Yildirim și cancelarul federal german Angela Merkel au avut sâmbătă o convorbire telefonică "productivă", au anunțat mass-media din Turcia, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări după anularea în Germania a unor mitinguri pro-Erdogan, informează AFP.

"Am avut o discuție bună și productivă", a declarat Yildirim, citat de CNN Turk, anunțând totodată că miniștrii de externe ai celor două țări "vor avea o întrevedere săptămâna viitoare".

Mevlut Cavusoglu și Sigmar Gabriel au convenit deja într-o convorbire telefonică avută vineri să se întâlnească miercurea viitoare, a dezvăluit un înalt responsabil turc.

Relațiile dintre Ankara și Berlin s-au tensionat foarte tare după anularea în Germania a trei mitinguri de susținere a referendumului asupra extinderii puterilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

"Aceasta este o decizie nefericită, care subminează democrația și libertățile", a estimat Yildirim ceva mai devreme în timpul zilei de sâmbătă, în cadrul unui miting pentru referendum organizat în Kirsehir (centru), în fața unei mulțimi care îl ovaționa. "Îi invit pe liderii germani să-și revadă atitudinea asupra acestui subiect, incompatibil cu bunele relații între cele două țări", a mai spus premierul turc.

Sursele de tensiune germano-turce s-au multiplicat de ceva timp. Ultimul conflict de acest fel a fost provocat de arestarea corespondentului în Turcia al cotidianului Die Welt, pentru propagandă 'teroristă'.

Cu toate acestea, Turcia rămâne un partener necesar pentru Germania, rolul Ankarei fiind crucial, în opinia Berlinului, pentru a împiedica afluxul de refugiați către Europa.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”