UPDATE DNA: Primarul George Scripcaru și fostul președinte al CJ Brașov, urmăriți penal pentru abuz în serviciu

UPDATE DNA: Primarul George Scripcaru și fostul președinte al CJ Brașov, urmăriți penal pentru abuz în serviciu

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, și Aristotel Căncescu, fost președinte al CJ Brașov, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, într-un nou dosar instrumentat de procurorii DNA.

Inculpatul Aristotel Căncescu este cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar George Scripcaru, care are calitatea de suspect, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, fără luarea unei măsuri preventive, potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

În același dosar au mai fost puși sub control judiciar Gavril Matei, la data faptelor consilier județean, urmărit penal tot pentru abuz în serviciu în formă continuată, precum și Lucia Cristina Grama, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată.

Dosarul vizează obținerea ilegală a unei suprafețe de teren în incinta unui spital din Brașov.

"În perioada 2013-2014, inculpații Matei Gavril și Grama Lucia Cristina, în baza unei înțelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obținerea nelegală a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov. De fapt, inculpatul Matei Gavril identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului județean, locație care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unități", se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurență neloială celorlalte, însă Aristotel Căncescu nu a ținut cont de acest argument.

"Concret, inculpatul Căncescu (...), îndeplinindu-și în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, dar și cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru adoptarea și, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public și chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului. Acționând în această manieră, inculpatul a urmărit obținerea de foloase necuvenite de către inculpatul Matei Gavril care controla în fapt mai multe societăți comerciale, constând în edificarea unei construcții pe domeniul public în care ultimul să desfășoare activități comerciale în interesul său privat", se mai arată în comunicat.

După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a organizat, pe septembrie 2013, licitația publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de trei firme controlate de Gavril Matei. Licitația a fost adjudecată de societatea administrată de Lucia Cristina Grama, în condițiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preț mai mic decât prețul de pornire.

În aceeași zi, Grama a informat conducerea spitalului că suprafața de 110 metri pătrați închiriată urma să fie destinată construcției unei clădiri pentru desfășurarea de activități comerciale.

"Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condițiile pentru obținerea autorizației de construire (nu era titularul dreptului real și bunul făcea parte din domeniul public al județului Brașov), profitând de calitatea de consilier județean și membru al unui partid politic, dar și de susținerea din partea președintelui Căncescu Aristotel Adrian, inculpatul Gavril Matei și-a exercitat influența la nivelul funcționarilor Primăriei Municipiului Brașov în vederea obținerii autorizației de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condițiile legale", se mai menționează în comunicatul DNA.

În urma acestor demersuri, pe 7 noiembrie 2013 a fost eliberată o autorizație de construire, semnată printre alții și de George Scripcaru, în calitate de primar al municipiului Brașov, deși acesta, susțin procurorii, cunoștea faptul că documentul fusese emis fără să fie îndeplinite condițiile impuse de lege.

După obținerea în mod nelegal a autorizației, societatea respectivă a ridicat o construcție pe o suprafață mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv peste 40 de metri pătrați din domeniul public.

"Această situație a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, care a solicitat Consiliului Județean Brașov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate. Deși i s-au adus la cunoștință aceste aspecte, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a făcut presiuni asupra funcționarilor din aparatul administrativ al Consiliului Județean pentru modificarea contractului inițial în favoarea societății controlate de inculpatul Matei Gavril, atât prin mărirea suprafeței, cât și pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spațiul menționat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Județean", se mai precizează în comunicatul DNA.

Procurorii mai susțin că Aritotel Căncescu a tergiversat și întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, permițând astfel folosirea terenului închiriat, precum și subînchirierea clădirii construite, cu încălcarea prevederilor legale și contractuale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria