UPDATE Florin Secureanu, fostul director al Spitalului "Malaxa", trimis în judecată

UPDATE Florin Secureanu, fostul director al Spitalului "Malaxa", trimis în judecată

Fostul director al Spitalului ''Malaxa'' Florin Secureanu a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare - 5 fapte, dintre care una cu consecințe deosebit de grave - și luare de mită.

În același dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, trei angajați de la Spitalul ''Malaxa'': Margareta Preda, la data faptei director financiar-contabil, acuzată de complicitate la delapidare; Traian Alexandru Nica, specialist IT, acuzat de complicitate la delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată; Paul Stoica, șef al Serviciului tehnic — administrativ; Ștefan Lucian Nicolae, tehnician administrativ, ambii acuzați de complicitate la delapidare și fals intelectual.

De asemenea, au fost deferiți justiției Eugen Răsoiu, Eugenia Dumitru, Simona Trandafir, Cristian Ioniță și Mihai Mesner, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, Florin Secureanu a deținut funcția de manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" din București, în perioada 1 aprilie 2007 — 29 noiembrie 2016. După numirea în funcția de manager (anul 2009) până la data demiterii acestuia din funcție (29 noiembrie 2016), Florin Secureanu a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum de 9.144.053 lei.

Procurorii susțin că modalitățile concrete prin care a acționat Secureanu au fost diverse.

Astfel, pe de o parte, Secureanu și-a însușit sume de bani în numerar din casieria Spitalului "Malaxa", activitate concretizată în perioada 4 mai 2009 — 23 noiembrie 2016 cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate/prestate de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăți comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului. Secureanu și-a însușit în acest mod suma totală de 1.944.537 lei.

Pe de altă parte, Secureanu a folosit și alte metode mai complexe, finalizate cu însușirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituția spitalicească și care s-au dovedit a fi fictive în totalitate.

Concret, la inițiativa și sub controlul fostului manager, la nivelul Spitalului "Malaxa" au fost create și utilizate circuite comerciale fictive de prestări servicii și livrări de bunuri cu mai multe societăți comerciale.

Anchetatorii mai spun că, pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale spitalului sumele de bani astfel delapidate, Secureanu a beneficiat de ajutorul celorlalți inculpați, angajați ai spitalului, care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidență contabilă care să justifice banii scoși fără drept din patrimoniul spitalului (operațiuni care nu aveau la bază relații comerciale reale).
În una dintre situații, Cristian Ioniță, în calitate de asociat/administrator al unor societăți comerciale, a facturat în mod fictiv bunuri și servicii către Spitalul "Malaxa" în sumă totală de 6.181.863 lei, achitată de spital prin virament bancar în conturile bancare ale firmelor sale. Ulterior, 5.155.164 lei au fost retrași în numerar de către Cristian Ioniță, după care au fost remise lui Mihai Mesner (mai puțin un comision de 5-10%). La rândul său, acesta din urmă a restituit banii lui Secureanu, care era beneficiarul final.

O altă particularitate s-a constatat cu privire la modul de utilizare a fondurilor spitalului în relațiile cu societățile comerciale administrate de inculpații Eugen Răsoiu, Eugenia Dumitru și Simona Trandafir.

"Astfel, deși sumele de bani achitate acestora au reprezentat contravaloarea unor bunuri și servicii de care a beneficiat inculpatul Secureanu Florin Adrian (bijuterii din aur, coșuri de cadouri, ș.a.), pentru sine sau pentru apropiații săi, societățile comerciale au facturat fictiv către spital, tot la solicitarea expresă a inculpatului, livrări de bunuri și prestări de servicii. Ulterior au fost întocmite, tot fictiv, documentele justificative care să creeze aparența de legalitate și realitate a operațiunilor comerciale respective", mai spune DNA.

Procurorii mai arată că, în perioada 20 mai 2011 — 24 noiembrie 2016, pentru a menține relațiile contractuale dintre Spitalul "Malaxa" și o societate comercială care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale, Secureanu a pretins și a obținut de la firma respectivă achitarea contravalorii a 754 prestații de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion) în valoare totală de 1.279.402 lei.

De pachetele turistice a beneficiat în cea mai mare parte Secureanu, dar și apropiați ai săi: prieteni, membri de familie, medici și alți angajați ai spitalului. Toate pachetele turistice au fost achiziționate prin intermediul aceleiași agenții de turism, Secureanu fiind cel care decidea conținutul pachetului, când și unde urma a fi efectuată deplasarea, persoanele participante.

Serviciile turistice au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, iar destinațiile au fost variate, atât în țări din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia,), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelandă, dar și în orașe din România.

Spitalul "Malaxa" s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 9.144.053 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale