UPDATE Gardienii Revoluției: Rachetele iraniene cu rază medie de acțiune sunt concepute să poată lovi Israelul

UPDATE Gardienii Revoluției: Rachetele iraniene cu rază medie de acțiune sunt concepute să poată lovi Israelul

Rachetele cu rază medie de acțiune testate miercuri de Iran sunt concepute să poată lovi Israelul, a declarat miercuri dimineață comandantul unității de rachete a Gardienilor Revoluției, în contexul testării, miercuri dimineață, a încă două rachete balistice, relatează Reuters.

''Motivul pentru care am conceput rachetele noastre cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri este acela de a putea să lovim inamicul nostru, regimul sionist, de la o distanță sigură'', a afirmat generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, citat de agenția de presă Isna.

Distanța cea mai mică dintre teritoriul iranian și orașele israeliene Tel Aviv și Ierusalim este de circa 1.000 de kilometri.

Gardienii Revoluției din Iran au lansat miercuri dimineață încă două rachete balistice , relatează agențiile de presă Fars și Tasnim, continuând astfel un exercițiu militar ce riscă să provoace o reacție diplomatică din partea SUA. Două rachete Qadr H au fost lansate din nordul Iranului și au lovit ținte situate la 1.400 de kilometri, în sud-estul țării.

Marți au fost efectuate teste similare din silozuri subterane, amplasate în diverse locuri din Iran. Testele au avut ca scop 'să demonstreze puterea de descurajare a Iranului și de asemenea capacitatea Republicii Islamice de a contracara orice fel de amenințare împotriva revoluției (islamice), statului și suveranității țării', potrivit agenției de presă Isna.

Departamentul de Stat american a anunțat că va notifica actualul Consiliu de Securitate al ONU în legătură cu testele de rachete cu rază medie de acțiune efectuate de Teheran. De asemenea, președintele Camerei Reprezentanților a Congresului SUA a menționat că parlamentarii americani vor pleda pentru adoptarea de sancțiuni unilaterale contra Iranului.

În urmă cu două luni, Washingtonul a impus sancțiuni contra unor companii și firme având legătură cu programul de rachete al Iranului, referitor la testarea unei rachete cu rază medie de acțiune Emad în octombrie anul trecut.

''Rachetele trase astăzi sunt rezultatele sancțiunilor. Acestea au ajutat Iranul să-și dezvolte propriul program de rachete'', a declarat generalul de brigadă Hossein Salami, adjunct al comandantului Gardienilor Revoluției, citat de Fars.

Programul de rachete iranian face obiectul rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care cere Teheranului să nu dezvolte rachete capabile să poarte încărcătură nucleară.

Iranul susține că rachetele sale sunt doar un mijloc de descurajare convențional.

Statele Unite au anunțat marți că testele iraniene cu rachete nu ar încălca acordul în sine cu Teheranul în domeniul nuclear, înțelegere în virtutea căreia majoritatea sancțiunilor economice impuse Iranului de comunitatea internațională au fost ridicate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu