UPDATE Giurgiu: Proiectilul de 250 de kilograme poate fi asanat controlat pe loc sau la poligon, susține șeful ISU

UPDATE Giurgiu: Proiectilul de 250 de kilograme poate fi asanat controlat pe loc sau la poligon, susține șeful ISU

UPDATE ORA 10.39 Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu pot lua măsura asanării controlate pe loc sau transportarea în poligon pentru asanare în cazul proiectilului neexplodat, în greutate de 250 de kilograme, găsit luni dimineața, a declarat, pentru AGERPRES, șeful instituției, Emil Apostol.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu pot lua măsura asanării controlate pe loc sau transportarea în poligon pentru asanare în cazul proiectilului neexplodat, în greutate de 250 de kilograme, găsit luni dimineața, a declarat, pentru AGERPRES, șeful instituției, Emil Apostol.

"Am solicitat sprijinul Unității Speciale de Intervenții în Situații de Urgență Ciolpani care va prelua coordonarea întregii acțiuni de intervenție deoarece este vorba de o situație complexă și ei sunt mai dotați și au mai multă experiență pentru că efectuează astfel de acțiuni la nivel național", a spus Emil Apostol.

El a mai afirmat că, din cauza greutății mari a proiectilului, trebuie acționat cu "un dispozitiv special cu trepied" pentru ridicarea acestuia în vederea transportării la poligonul de asanare al ISU Giurgiu sau "se poate lua decizia explodării pe loc în cazul în care condițiile de mediu înconjurător vor permite", în acest caz urmând a fi luate "măsuri compensatorii", respectiv "ridicarea unor maluri de pământ și explodarea să fie controlată astfel încât suflul exploziei să fie dirijat spre digurile de pământ".

"În cazul exploziei unui astfel de proiectil, zona afectată ar putea fi de aproximativ doi kilometri pătrați, dar proiectilul nu reprezintă un pericol iminent în acest moment și a fost asigurat, prin dispoziția șefului IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu, un perimetru de siguranță pe o suprafață de aproximativ câteva sute de metri pătrați", a completat șeful ISU Giurgiu.

Proiectilul de aviație neexplodat, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în greutate de aproximativ 250 de kilograme, a fost găsit luni dimineața de o echipă de muncitori care efectuau "săpături în timp ce lucrau la șantierul pentru realizarea portului trimodal Giurgiu".
La aproximativ 1,5 kilometri de șantierul unde a fost găsit proiectilul se află un cartier de blocuri ANL și șoseaua care duce spre port.

ORA 09.44 Proiectil de aviație de 250 de kilograme din Al Doilea Război Mondial, găsit la Giurgiu, în apropiere de port

Un proiectil neexplodat din cel de—al Doilea Război Mondial în greutate de aproximativ 250 de kilograme a fost descoperit, luni dimineața, în apropiere de Portul Giurgiu în timpul unor lucrări de șantier.

'Prin 112 am fost anunțați că în zona AFDJ (Administrația Fluvială a Dunării) Giurgiu, în timp ce o echipă de muncitori efectua lucrări de șantier, respectiv săpau niște șanțuri, a fost descoperit un proiectil de dimensiuni mari. Ajunsă la fața locului, echipa de pirotehniști a ISU Giurgiu a evacuat zona, respectiv muncitorii de pe șantier și a constatat că este vorba de un proiectil de aviație de aproximativ 250 de kilograme din cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Florin Neguț.

El spune că până acum pirotehniștii giurgiuveni nu au mai găsit un proiectil atât de mare și în prezent se caută "un utilaj pentru ridicarea acestuia în vederea transportării la un poligon de asanare".

AGERPRES / (AS — autor: Camelia Bigan, editori: Marius Frățilă, Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…