UPDATE Guvernul grec bănuieşte că o acţiune criminală a stat la originea incendiilor din această săptămână

UPDATE Guvernul grec bănuieşte că o acţiune criminală a stat la originea incendiilor din această săptămână

Guvernul de la Atena a anunţat, joi seară, că suspectează o acţiune criminală drept cauză a incendiilor grave din această săptămână din Grecia, soldate cu moartea a cel puţin 82 de persoane, notează Reuters şi AFP.

''În privinţa focului izbucnit luni pe muntele Pentelikon şi care s-a întins apoi în regiunea Mati, la est de Atena, există o serie de întrebări şi nu ascund faptul că mai multe elemente grave ne-au făcut să deschidem o anchetă'', a declarat adjunctul ministrului grec pentru protecţia cetăţenilor, Nikos Toskas, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că există ''elemente şi urme serioase'' ce indică faptul că un alt incendiu, izbucnit tot luni în apropiere de Kineta, la vest de Atena, a fost provocat 'în mod intenţionat''.

''Există declaraţii ale martorilor, dar nu pot spune mai multe acum'', a adăugat Toskas în conferinţa de presă, desfăşurată la Atena, la care au mai participat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, şi membri ai conducerii poliţiei naţionale.

Nikos Toskas a accentuat faptul că incendiile au fost agravate de condiţiile meteorologice particulare, cu un vânt puternic, a cărui viteză de 120 de kilometri pe oră a fost cea mai mare înregistrată în ultimii opt ani în Grecia.

La locul tragediei din estul regiunii Attica s-a deplasat joi ministrul grec al apărării, Panos Kammenos. El a devenit ţinta criticilor localnicilor, care au acuzat autorităţile că nu au reacţionat rapid şi nu au avut un plan de evacuare a populaţiei.

''Ne-aţi lăsat la mila Domnului. Nu ne-a rămas nimic!'', i-a spus, plângând, o femeie din Mati care şi-a pierdut soţul şi fiul în incendiul devastator.

Kammenos a răspuns criticilor explicând, într-o declaraţie pentru BBC, că o problemă esenţială în zona incendiului este reprezentată de construcţiile ilegale, majoritare în zona de coastă a părţii de est a regiunii Attica. ''După această tragedie, este timpul ca proprietarii să înţeleagă că este periculos pentru ei şi familiile lor să nu respecte regulile şi legile'', a afirmat ministrul grec al apărării.

Regiunea capitalei Atena a fost afectată în luna noiembrie şi de inundaţii grave, care au provocat moartea a 16 persoane, şase persoane fiind date dispărute în localitatea Mandra, la circa 50 de kilometri nord-vest de capitală. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”