UPDATE Impactul cumulat al politicilor de concurență la nivelul a 10 industrii cheie depășește un miliard de euro (studiu)

UPDATE Impactul cumulat al politicilor de concurență la nivelul a 10 industrii cheie depășește un miliard de euro (studiu)

Impactul politicilor aplicate până în prezent de Consiliul Concurenței, în 20 de ani de activitate, la nivelul a zece industrii cheie, depășește un miliard de euro, conform unui studiu elaborat de ASE.

"Politica activă în domeniul concurenței practicată de către Consiliul Concurenței în perioada 1996-2016, al cărei obiectiv principal a fost funcționarea corectă a piețelor, a avut un impact favorabil la nivelul economiei României, contribuind în mod direct la creștere economică și, pe această bază, a nivelului de trai", se menționează în studiu.
Impactul determinat de autorii studiului se ridică la circa 1,06 miliarde euro pe baza metodologiei Comisiei Europene, respectiv 1,09 miliarde euro pe baza metodologiei OECD.

Determinarea impactului s-a realizat la nivelul următoarelor industrii cheie din economia națională: servicii bancare, asigurare de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și de servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și profesii liberale.

Din beneficiile de peste un miliard de euro, mai mult de jumătate au fost în sectorul telecomunicațiilor, respectiv 575 de milioane de euro, domeniu în care intervențiile Consiliului Concurenței prin investigațiile derulate sau prin propunerile de ajustare a legislației specifice și buna cooperare cu autoritatea de reglementare a pieței (ANCOM), au asigurat o piață concurențială de telecomunicații fixe și mobile comparativ cu alte state europene, servicii de calitate la prețuri rezonabile pentru consumatori, respectiv un grad mare de penetrare în rândul populației.

În sectorul comercializării carburanților, instrumentarea a două cazuri de cartel, finalizate cu sancțiuni, precum și monitorizarea permanentă a pieței au dus la elaborarea unui set de măsuri și sancțiuni pentru stimularea concurenței în domeniu, care au generat economii de 145 de milioane de euro, mai arată studiul ASE.

În domeniul energiei electrice, economiile au fost de 131 milioane de euro, în sectorul profesiilor liberale — 77,5 milioane de euro, în retail — 62,4 milioane de euro, în sectorul bancar — 57,2 milioane de euro, iar în industria farmaceutică — 18,6 milioane de euro.

"Menționăm că au fost avute în vedere numai cazurile relevante din punct de vedere al impactului generat, alte intervenții ale autorității de concurență, cum ar fi, spre exemplu, amenzile pentru nenotificarea operațiunilor de concentrare economică, fiind exceptate. În toate cazurile abordarea noastră a fost de tip conservator, comparativ cu baremurile și indicatorii propuși de metodologiile utilizate. De asemenea, este important de precizat faptul că această analiză de impact nu surprinde decât o mică parte a impactului total al activității autorității de concurență", se menționează în studiu.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenței a declanșat 345 de investigații, din care 51,8% reprezintă autosesizări.

Totodată, din 1997 până în prezent, instituția a aplicat amenzi în valoare de 574,8 milioane de euro, cele mai mari fiind aplicate în anul 2011, respectiv 294,1 milioane de euro. Peste 90% din sancțiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă.

Bugetul autorității de concurență, în cei 20 de ani de funcționare, a fost de circa 158,7 milioane de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro