UPDATE India: un guru influent, condamnat pentru viol, a primit o pedeapsă totală de 20 de ani de închisoare (autorități)

UPDATE India: un guru influent, condamnat pentru viol, a primit o pedeapsă totală de 20 de ani de închisoare (autorități)

Gurmeet Ram Rahim Singh, un influent guru indian, a fost condamnat luni la 20 de ani de închisoare pentru viol, la câteva zile după violențele comise de unii dintre adepții lui, care s-au soldat cu 38 de morți, au anunțat autoritățile din India, citate de AFP.

Zeci de mii de adepți ai acestui guru au generat panică și teroare săptămâna trecută în mai multe orașe din nordul țării, incendiind zeci de vehicule și provocând un val de revolte, după ce justiția l-a declarat pe liderul lor vinovat de violarea a două discipole, în 2002.
Luni, ziua pronunțării sentinței, avocatul uneia dintre cele două reclamante a anunțat inițial o condamnare de 10 ani de închisoare pentru acest guru, însă Biroul Central de Anchetă (CBI, echivalentul indian al FBI, n.r.) și Poliția locală au prezentat apoi clarificări și au precizat că pedeapsa totală este de 20 de ani de închisoare.

"Zece ani pentru fiecare caz, ceea ce înseamnă 20 de ani de închisoare pentru ambele cazuri", a declarat pentru AFP RK Gaur, purtător de cuvânt al CBI.

Timp de aproape patru ore, politicienii și companiile media din India au comentat pe larg anunțul referitor la o pedeapsă de 10 ani de închisoare, ce pare să fi provenit dintr-o confuzie apărută în urma lecturării verdictului, ce a fost pronunțat cu ușile închise.

"Poate că s-a produs o eroare de comunicare" din partea persoanelor prezente la audiere, a declarat pentru AFP Abhishek Dayal, un alt purtător de cuvânt al CBI.

Cunoscut și grație poreclei "Guru bătător la ochi", din cauza preferinței sale pentru haine stridente și bijuterii opulente, acest lider spiritual indian, în vârstă de 50 de ani, aflat în fruntea sectei Dera Sacha Sauda, afirmă că are peste 50 de milioane de adepți în lumea întreagă.

Nu este pentru prima dată când Guermeet Ram Rahim Singh se află în centrul unei polemici. În 2015, el a fost acuzat că i-a încurajat pe 400 dintre adepții lui să accepte să fie castrați pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu. El a fost cercetat și în cadrul anchetei demarate după asasinarea unui jurnalist în 2002.
Un dispozitiv de securitate impresionant a fost desfășurat în orașul Rohtak din statul Haryana, unde este încarcerat acest guru, pentru a se evita o nouă escaladare a violențelor.
Internetul mobil a fost anulat în localitate. Baraje de poliție au fost amplasate pe străzi, iar soldații au fost desfășurați într-un dispozitiv de securitate.

În cadrul serii de luni, niciun incident major nu a fost raportat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990