UPDATE MAE: Aproximativ 40 de români au cerut sprijin consular după atentatul de la Istanbul

UPDATE MAE: Aproximativ 40 de români au cerut sprijin consular după atentatul de la Istanbul

Consulatul General al României la Istanbul asigură asistența consulară pentru aproximativ 40 de cetățeni români, care au solicitat sprijin după atentatul de la aeroportul Ataturk, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropiere, informează, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

* LIVE UPDATE Atentat la Istanbul: Primele indicii — gruparea Stat Islamic, autor probabil; 36 de morți și numeroși răniți

Potrivit sursei citate, pe tot parcursul nopții, echipele consulare s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află și cetățeni români.

"Cetățenii români aflați în atenția Consulatului nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomerației provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor. (...) Familiile din România a peste 20 de cetățeni români aflați în aeroport în momentul deflagrațiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul", precizează MAE.

Sunt continuate demersurile pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit, fiind menținută legătura cu românii cazați la Istanbul sau aflați în zona liberă a aeroportului.

"Se depun eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate. Situația este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenței consulare cetățenilor români", arată MAE.

Cetățenii români precum și rudele acestora au la dispoziție contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum și telefonul mobil de urgență al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695. Pe parcursul nopții precedente, Call Center-ul MAE a preluat 10 apeluri telefonice din partea cetățenilor aflați în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistența necesară.

Într-o postare pe Facebook, MAE menționează că zborurile internaționale au fost reluate la Aeroportul Ataturk din Istanbul, însă sunt în continuare mari întârzieri.

"Măsurile de securitate aeroportuară sunt sporite; în acest context, recomandăm cetățenilor români să aloce un timp mai mare îndeplinirii formalităților aeroportuare. Compania aeriana Turkish Airlines a pus la dispoziție informații referitoare la preschimbarea biletelor de zbor și referitoare la cursele anulate, la următoarele linkuri: goo.gl/wOaJKV; goo.gl/T6Yxce. Mai multe informații referitoare la demersurile MAE în sprijinul cetățenilor români sunt disponibile aici: www.mae.ro/node/37625", informează MAE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

3 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată

4 Drulă le dă cu manta? / Se pregătește vânzarea Portului Constanța? / Dezvăluiri care dau de gândit

5 Judecați voi! „Reformista” Andreea Moldovan, dividende de sute de mii de lei încasate fără a avea firme