UPDATE MAI: Conducerea Secției 6 Poliție - cercetată după dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern

UPDATE MAI: Conducerea Secției 6 Poliție - cercetată după dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat vineri că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secției 6, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală și aflat sub control judiciar, a dispărut.

"Corpul de control al MAI a efectuat verificări, constatând că punerea în aplicare a măsurii preventive a controlului judiciar aparținea DGPMB — Secția 6 Poliție, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui polițist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare. Verificările au concluzionat că în intervalul 9 decembrie 2016 — 8 mai 2017 inculpatul a respectat obligația de a se prezenta săptămânal la organul de poliție, ultima prezență la Poliție fiind la data de 8 mai 2017. De asemenea, s-a stabilit că polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu și-a exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu, nesesizând instanța despre încălcarea acestui program de către inculpat. Polițistul a făcut o serie de verificări și demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanța despre lipsa acestuia și încălcarea obligației de prezentare la poliție", se arată într-un comunicat al MAI transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, înștiințarea instanței despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30 mai 2017, în condițiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligației din programul de supraveghere.

"În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina polițistului existența unei suspiciuni rezonabile de săvârșire a infracțiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcției Naționale Anticorupție. Ofițerii Corpului de Control al MAI au verificat totodată și modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanța le-a dispus la data de 31 mai 2017, după constatarea neprezentării inculpatului la termenul de judecată, stabilindu-se că în aceeași zi a fost emis mandatul de dare în urmărire națională și consemn la frontieră, iar, ulterior, la data de 13 iunie 2017 Curtea de Apel București a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informații Schengen. În plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secției 6", se mai arată în comunicat.

Direcția Națională Anticorupție a transmis către Parchetul General, MAI, IGPR și DGPMB sesizări pentru a se verifica și lua măsuri împotriva polițiștilor care au întârziat să notifice Curtea de Apel București cu privire la dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală.

"La data de 15 iunie 2017, DNA a transmis către MAI, IGPR, DGPMB sesizări în vederea efectuării de verificări și luării de măsuri cu privire la faptul că organele de poliție au întârziat să notifice instanța de judecată referitor la dispariția lui Avraham Morgenstern, trimis în judecată pentru evaziune fiscală la data de 12 februarie 2015. Avraham Morgenstern fusese condamnat în primă instanță la o pedeapsă privativă de libertate, iar în prezent se judecă apelul", precizează DNA într-un răspuns transmis la solicitarea AGERPRES.

AGERPRES/(A — autor: Ana-Maria Ludatșer, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro