UPDATE Mazăre, la ieșirea de la DNA: N-am discutat nicio retrocedare, document sau dosar

UPDATE Mazăre, la ieșirea de la DNA: N-am discutat nicio retrocedare, document sau dosar

Fostul primar Radu Mazăre a fost audiat ca martor joi la Direcția Națională Anticorupție într-un dosar al ANRP legat de retrocedarea unui teren în Constanța, el precizând că nu a discutat "nicio retrocedare, document sau dosar".

"Am explicat cum funcționa Comisia de despăgubiri în baza Legii 18, care este alta decât în baza Legii 10. Secretarul Consiliului local, care este angajatul Guvernului, era secretarul comisiei. Dumnealor întruneau comisia, doar îmi aduceau la semnat documentele. N-am discutat nicio retrocedare, document sau dosar", a declarat Mazăre după audiere.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Crinuța Dumitrean, fost președinte al ANRP și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, pentru abuz în serviciu și luare de mită.

Alte persoane urmărite penal sunt Cristian Sebastian Mihai, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan și Cătălin Florin Teodorescu (abuz în serviciu), Florentina Savu — consilier în cadrul ANRP (complicitate la abuz în serviciu), omul de afaceri Horia Simu, care a cumpărat drepturile litigioase pentru retrocedarea terenului, și Alin Horațiu Dima, expert evaluator (abuz în serviciu).

Conform DNA, pe 22 octombrie 2009, suspectul Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro. De la acea dată, Simu a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.

Urmare a acestor demersuri, potrivit procurorilor, la data de 26 mai 2011, suspecții Crinuța Dumitrean, Cristian Sebastian Mihai, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Florentina Savu, Dragoș Bogdan, Cătălin Florin Teodorescu și o altă persoană, în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alin Horațiu Dima, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu — Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/ mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Horia Simu și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase", conform DNA.

Concret, susțin procurorii anticorupție, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că Alin Horațiu Dima a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol.

Procurorii arată că raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și ale Legii nr. 247/2005, de către Florentina Savu, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul ANRP — Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

"Pentru 'ajutorul acordat', în perioada decembrie 2010 — februarie 2011, suspecta Crinuța Nicoleta Dumitrean a acceptat promisiunea și a pretins, iar în perioada iulie — august 2011 a primit, prin intermediari, de la suspectul Horia Simu suma de 400.000 euro. În același context și pentru același motiv, în perioada decembrie 2010 — februarie 2011, expertul evaluator Alin Horațiu Dima a primit prin intermediar de la același suspect suma de 5.000 euro. În perioada 24 iunie 2011 — 11 noiembrie 2011, suspectul Horia Simu a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținute în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale", precizează DNA.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Foarte interesant! / Nicio ieșire, pe micul ecran, a unui ex-șef de serviciu de informații nu este întâmplătoare…

3 Cere șpăgile înapoi! / Aici s-a ajuns! Ca el sunt mii în România! / 3000 de euro angajarea, muncă la vilă, etc...

4 LARICS / Ungaria trage preşul de sub picioarele României

5 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!