UPDATE Proteste în Rusia de ziua președintelui Putin: peste 270 de arestări (ONG)

UPDATE Proteste în Rusia de ziua președintelui Putin: peste 270 de arestări (ONG)

Poliția rusă a arestat sâmbătă peste 270 de persoane în 80 de orașe, în urma unor proteste prin care opoziția a marcat din Extermul Orient până la Marea Baltică ziua de naștere a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, informează Reuters și AFP.

La Moscova, în Piața Roșie, polițiștii au reținut pentru scurt timp câteva persoane, dar nu au constatat încălcări ale legii. În alte localități, potrivit organizației neguvernamentale non-profit OVD-Info, au fost arestați cel puțin 270 de manifestanți. Un martor a declarat agenției Reuters că forțele de ordine au arestat cel puțin 10 protestatari la Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, unde au ieșit în stradă cei mai mulți oameni — circa 3000, potrivit unui jurnalist de la AFP.

Manifestanții au cerut eliberarea opozantului Alexei Navalnâi, care execută o pedeapsă de 20 de zile de închisoare pentru încălcarea reglementărilor privind întrunirile publice.

Navalnâi intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din Rusia, în martie anul viitor, deși comisia electorală centrală a declarat că nu are acest drept, din cauza unei condamnări anterioare la închisoare, cu suspendare.

Putin — acum în vârstă de 65 de ani, din care în ultimii 18 a dominat scena politică din Rusia — nu și-a anunțat încă oficial candidatura pentru al patrulea mandat de președinte. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, cota de popularitate a liderului de la Kremlin este de aproximativ 80%, iar dacă alegerile prezidențiale ar avea loc chiar acum, el ar fi reales cu aproape 70% din voturi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…

4 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

5 S-a întâmplat în Germania!