UPDATE Referendumul din Turcia s-a desfășurat pe un teren inegal, estimează misiunea comună de observatori a OSCE și APCE

UPDATE Referendumul din Turcia s-a desfășurat pe un teren inegal, estimează misiunea comună de observatori a OSCE și APCE

Referendumul din Turcia de pe 16 aprilie privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan s-a desfășurat în condiții inechitabile, a indicat luni misiunea comună de observatori din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), într-un comunicat, transmite AFP.

' Referendumul s-a desfășurat pe un teren inegal, iar cele două tabere nu au beneficiat de aceleași oportunități', a declarat deputatul român Cezar Florin Preda, șeful delegației APCE.

'Modificări târzii ale procedurilor de numărare (a voturilor) au eliminat o garanție importantă' împotriva fraudelor, a adăugat Preda, făcând aluzie la decizia autorităților de a accepta buletine neștampilate cu sigiliul oficial.

Cele două principale partide de opoziție, CHP (social-democrat) și HDP (prokurd), au denunțat decizia Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a valida aceste buletine, anunțându-și intenția de a depune contestații.

'În ziua referendumului nu au existat probleme majore, cu excepția unor regiuni, însă nu putem decât să regretăm absența observatorilor din partea societății civile', a mai spus Cezar Preda.

'Nu vorbim despre fraude. Nu avem nicio informație despre acest subiect', a subliniat Preda, citat de AFP, precizând că aceasta 'nu ține de competența noastră'.

El a notat totuși că, 'la modul global, referendumul nu a fost la înălțimea criteriilor Consiliului Europei', iar 'cadrul legal a fost inadecvat pentru desfășurarea unui proces cu adevărat democratic'.

Reprezentantul APCE a mai arătat că referendumul a fost organizat în condițiile stării de urgență, în vigoare după puciul eșuat din iulie 2016. 'O stare de urgență nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru a submina statul de drept', a punctat Cezar Preda.

Deși aspectele tehnice ale procesului de vot au fost bine gestionate, votanților nu li s-au pus la dispoziție informații imparțiale despre elemente cheie ale reformei, iar limitările libertăților fundamentale au avut un efect negativ, afirmă comunicatul.

La rândul său, Tana De Zulueta, membră a delegației OSCE, a declarat că, în Turcia, campania a fost 'pătată de înalți responsabili care i-au asimiliat pe susținătorii opțiunii ''nu'' cu simpatizanți ai teroriștilor, iar în numeroase cazuri, acești susținători s-au confruntat cu intervenții ale poliției și incidente violente la evenimentele lor'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar