UPDATE Rusia: Anchetatorii ruși confirmă că Akbarjon Djalilov a fost atentatorul de la metroul din Sankt-Petersburg

UPDATE Rusia: Anchetatorii ruși confirmă că Akbarjon Djalilov a fost atentatorul de la metroul din Sankt-Petersburg

Comitetul de anchetă rus cu privire la atacul din metroul din Sankt-Petersburg a confirmat marți, într-un comunicat, că atacatorul prezumtiv al atentatului a fost Akbarjon Djalilov, care a plasat de asemenea o bombă suplimentară într-o altă stație de metrou, transmit Reuters și AFP.

Autoritățile rus au confirmat astfel un anunț anterior al serviciului de securitate kârgâz, care îl identificase pe atacator în persoana lui Akbarjon Djalilov, de origine kârgâză, în vârstă de 22 de ani.

Comitetul rus precizează că ancheta l-a identificat pe Djalilov, ale cărui urme de ADN au fost identificate și pe o geantă în care se afla un dispozitiv exploziv.

'Din probele genetice și din imaginile camerelor de supraveghere există motive să credem că persoana aflată în spatele acțiunii teroriste din trenul de metrou este aceeași care a lăsat o geantă cu un dispozitiv exploziv în stația Vosstania Ploșciadi', adaugă comunicatul.

Explozia de luni a avut loc în timp ce garnitura de metrou circula între stațiile Sennaia Ploșciadi și Tehnologiceski Institut din centrul orașului Sankt-Petersburg, al doilea ca mărime din Rusia.

Potrivit celui mai recent bilanț, atacul a provocat decesul a 14 persoane, iar 49 de răniți sunt în continuare spitalizați.

Atentat la Sankt-Petersburg: Un kamikaze kârgâz este autorul atacului

Un cetățean rus, de origine kârgâză, este suspectat că a provocat deflagrația violentă produsă luni la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două stații ale unei linii de metrou frecventate din Sankt-Petersburg, a anunțat marți un oficial kârgâz din domeniul securității, transmit Reuters și AFP.

''Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) este un cetățean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995. Probabil că el a obținut cetățenia rusă'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate kârgâze, Rakhat Saulaimanov.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Comitetul de Securitate Națională din Kazahstan conlucrează cu serviciile de securitate ruse în ancheta privind atentatul de la Sankt-Petersburg. Autoritățile kazahe au precizat că autorul atacului nu provenea din Kazahstan.

Potrivit Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), o explozie a avut loc la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două stații ale unei linii de metrou frecventate, ce traversează centrul orașului, Sennaia Ploșciadi și Tehnologhiceski Institut. Bilanțul provizoriu al atacului este de cel puțin 11 morți și 45 de răniți.

Comitetul de anchetă rus a anunțat la scurt timp după explozie că a deschis o anchetă privind un 'act terorist', precizând însă că 'toate celelalte piste' vor fi analizate.

Acest atentat, care nu a fost revendicat, intervine în contextul în care organizația Stat Islamic (SI) a lansat un apel la lovirea Rusiei după intevenția acesteia în sprijinul forțelor președintelui Bashar al-Assad în Siria, la finalul lui septembrie 2015.

Cel puțin 7.000 de cetățeni din fosta Uniune Sovietică, dintre care circa 2.900 ruși, s-au alăturat grupărilor jihadiste în Irak și Siria, în special Statului Islamic, conform FSB.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

2 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România

3 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

4 Așa o fi?

5 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …