UPDATE Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice“, a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment în New York | FOTO, VIDEO

UPDATE Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice“, a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment în New York | FOTO, VIDEO

UPDATE 19.18 Potrivit Poliţiei newyorkeze, Salamn Rushdie a fost înjunghiat în zona gâtului.

UPDATE 19.00 Rushdie a fost dus la spital cu un elicopter medical, potrivit imaginilor video din zonă. Chautauqua Institution se află într-o zonă rurală din vestul New Yorkului, cunoscută pentru seria de prelegeri de vară. Salman Rushdie a mai susţinut prelegeri la evenimente organizate de această instituţie.

Evenimentul de vineri, denumit „Salman Rushdie & Henry Reese”, făcea parte dintr-o serie despre „redefinirea căminului american” în secolul 21, scrie News.ro.

Evenimentul era organizat în parteneriat cu City of Asylum, un program de rezidenţiat pentru scriitorii care trăiesc în exil sub ameninţarea persecuţiei.

Scriitorul Salman Rushdie este cetăţean britanic de origine indiană, dar trăieşte în SUA de 20 de ani.

UPDATE 18.50 Potrivit presei americane, Salman Rushdie a fost înjunghiat. Autorul atacului a fost reţinut. Deocamdată nu sunt detalii clare despre starea scriitorului britanic.

Imediat după atac, Rushdie a fost înconjurat rapid de un grup mic de oameni care i-au ridicat picioarele, probabil pentru a-i trimite mai mult sânge înspre torace.

***

Un reporter de la Associated Press a văzut cum un bărbat a urcat pe scena de la Chautauqua Institution şi a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie, în timp scriitorul tocmai era prezentat publicului. Scriitorul a căzut la podea, iar atacatorul a fost reţinut, scrie AP.

Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulţi musulmani consideră că este o blasfemie. Un an mai târziu, liderul acum mort al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

O recompensă de peste 3 milioane de dolari a fost oferită şi pentru oricine îl ucide pe Salman Rushdie.

Salman Rushdie Foto EPA EFE (arhivă)

Guvernul iranian s-a distanţat de mult de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat. În 2012, o fundaţie religioasă iraniană semi-oficială a ridicat recompensă pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Salman Rushdie a respins acea ameninţare în acel moment, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesaţi de recompensă.

În acel an, Rushdie a publicat un volum de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa prin care i se cerea moartea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro