UPDATE SUA: Donald Trump anunță că îl va numi pe James Mattis la conducerea Departamentului Apărării

UPDATE SUA: Donald Trump anunță că îl va numi pe James Mattis la conducerea Departamentului Apărării

Viitorul președinte al SUA, Donald Trump, a anunțat joi că îl va numi pe generalul de marină în rezervă James Mattis la conducerea Departamentului Apărării, transmite AFP.

"Îl vom numi pe "turbatul" Mattis secretar al Apărării", a anunțat Trump, în cadrul unui miting în Cincinnati, Ohio, reluând porecla fostului comandant militar al trupelor americane în Irak și Afganistan. "Dar noi nu vom anunța asta până luni, deci nu spuneți la nimeni", a adăugat Trump.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, îl va nominaliza pe generalul în rezervă James Mattis la conducerea Pentagonului, relataseră mai devreme joi două instituții media americane, dar un purtător de cuvânt al lui Trump a spus că nicio decizie nu a fost luată.

The Washington Post a arătat că Trump l-a ales pe Mattis și că un anunț va fi făcut probabil la începutul săptămânii viitoare. CNN a informat de asemenea că Trump s-a decis asupra lui Mattis. Reuters nu a putut confirma imediat o astfel de nominalizare.

Mattis este o persoană admirată în cadrul marinei, fiind cunoscut pentru modul dur de exprimare, neîncrederea față de Iran și experiența pe câmpul de luptă în Irak și Afganistan.

În timp ce nominalizarea acestui general în rezervă de 66 de ani ar fi probabil populară în rândul forțelor americane, dintre care mulți îl cunosc sub porecla "Câinele turbat", măsura ar trebui să depășească un obstacol birocratic.

Deoarece s-a retras din armată doar în 2013, Mattis ar avea nevoie de o derogare din partea Congresului, care ar trebui să renunțe la condiția ca un secretar al apărării să fi fost civil cu cel puțin șapte ani înainte de a a prelua o funcție la vârful Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuși să îi descurajeze pe senatorii democrați să încerce să blocheze nominalizarea sa.

După o întâlnire recentă, Trump a scris pe Twitter despre Mattis că acesta a fost "foarte impresionant", "un adevărat general al generalilor".

Pe 23 noiembrie, președintele american ales a explicat că și-a schimbat opinia referitoare la tortura din timpul interogatoriilor, inclusiv cea privind simularea înecului, după ce a discutat cu generalul de marină în rezervă James Mattis, pe care intenționează "foarte serios" să-l numească în fruntea Pentagonului.

Domnul Mattis "mi-a spus: "eu n-am găsit niciodată asta util"", a relatat Trump, adăugând că acesta dă mai multă valoare câștigării încrederii suspecților și recompensei pentru colaborare.

Viitorul președinte a explicat că a fost "foarte impresionat de răspunsul" generalului de 66 de ani când acesta i-a spus: "dați-mi un pachet de țigări și două beri și voi face mai bine decât asta".

Generalul James Mattis, cunoscut pentru stilul său direct de a vorbi și neîncrederea sa față de Iran, este foarte apreciat la Washington, nota AFP, care adăuga că numirea sa de către Senat nu ar trebui să pună probleme.

"Cred că este timpul să fie un general", a afirmat luna trecută Donald Trump.

Dacă ar fi numit în fruntea Pentagonului, James Mattis ar fi al doilea general care va conduce apărarea americană după generalul George Marshall, în 1950.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina