Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

UPDATE SUA: Donald Trump și Hillary Clinton câștigă alegerile primare din New York

Favoriții Hillary Clinton și Donald Trump au câștigat marți seară alegerile primare cruciale din New York, mărindu-și avansul pentru a deveni candidați ai partidelor lor la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează AFP.

În tabăra republicană, Donald Trump a câștigat cu 59,8% din voturi, față de 25,2% guvernatorul de Ohio John Kasich și 14,9% senatorul de Texas Ted Cruz, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 84% din voturi.

În rândul democraților, Hillary Clinton a câștigat cu 57,3% la 42,7% în fața senatorului de Vermont Bernie Sanders, conform rezultatelor după numărarea a 87% din voturi.

Victoria lui Hillary Clinton, senatoare a acestui stat între 2001 și 2009, o face aproape de neajuns în cursa pentru învestitura democrată, comentează AFP.

"Cursa pentru învestitură este în ultima linie dreaptă și victoria se întrevede", a declarat ea într-un hotel din Manhattan, alături de soțul ei de Bill și de fiica lor Chelsea. "Mulțumesc New York. Ați dovedit încă o dată că nu există loc mai bun decât acasă", a adăugat cea care speră să devină prima președintă americană din istorie.

În cealaltă tabără, victoria lui Donald Trump îi permite acestuia să recâștige un ascendent asupra principalului său adversar, Ted Cruz, după înfrângerea umilitoare de la 5 aprilie, din statul Wisconsin.

"Trebuie să le spun oamenilor care mă cunosc cel mai bine, oamenilor din New York, că atunci când ne acordă un astfel de vot este pur și simplu incredibil", a declarat la rândul său Trump.

"Vom redeveni atât de puternici, atât de mari, că nu mai am răbdare", a adăugat miliardarul.

Donald Trump, care în ultimele săptămâni și-a reorganizat echipa de campanie, s-a bucurat în mod special de victoria în aceste alegeri primare în statul și orașul său natal, în contextul în care Ted Cruz a devenit o amenințare în cursa pentru învestitura republicană.

Trump, care este la cuțite cu Partidul republican pe care îl acuză că vrea să îi împiedice nominalizarea, și-a concentrat campania în regiunile mai rurale din New York sau în orașele care au avut de suferit din cauza crizei economice, unde mesajul său populist a găsit un ecou real.

Statul New York este cu atât mai important cu cât este al doilea, după California, ca număr de delegați: 247 în cazul democraților și 95 în cel al republicanilor.

Donald Trump ar putea obține 81 de delegați dacă a obținut 50% din voturi în fiecare circumscripție. De cealaltă parte, Hillary Clinton va obține un număr de delegați proporțional cu numărul de voturi obținute.

De 20 de ani, alegerile primare din New York au loc prea târziu pentru a suscita cel mai mic interes. Nu a fost cazul și în acest an, întrucât procesul electoral declanșat în ianuarie nu a permis desemnarea candidaților celor două partide în alegerile prezidențiale.

Înainte de aceste alegeri primare, Hillary Clinton acumulase deja 1.700 de delegați (din care 469 superdelegați), față de circa 1.100 pentru Bernie Sanders (din care 31 superdelegați). În total, pentru a obține învestitura democrată fosta primă doamnă are nevoie de 2.383 de delegați.

Donald Trump are în jur de 750 de delegați, 200 mai mulți decât Ted Cruz, și are nevoie de 1.237 pentru a obține învestitura Partidului republican.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruștei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției din cauză că a vrut să desființeze Secția Special…

2 Cine este Dana Gârbovan, nominalizată de infractorii din PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Gârbovan…

3 ALERTĂ / România, Polonia și țările baltice, declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Îm…

4 HOPA! Pesedista Dana Gârbovan trebuie să iasă din magistratură pentru a putea deveni cârpa penalilor! CCR a st…

5 Bestia Drăghici își șantaja fetița de 10 ani, ca s-o violeze: „Dacă nu te ating, mă îmbolnăvesc și mor. Vrei s…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume