Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

UPDATE SUA: Obama pune capăt regimului special de imigrare pentru cubanezi

Autoritățile cubaneze au calificat joi ca fiind o" etapă importantă" sfârșitul regimului special de imigrare în SUA, transmite AFP.

Acest acord pentru "o migrație regulată, sigură și ordonată", semnat joi, cu efect imediat, "abrogă politica știută sub numele de "picioare uscate / picioare ude"" potrivit căreia autoritățile americane acceptă imigranții care ating pământul și îi retrimit în Cuba pe cei descoperiți pe mare, a arătat guvernul cubanez, într-un comunicat.

"La finalul a aproape un an de negocieri (...) acest angajament urmează să contribuie la normalizarea relațiilor migratorii, marcate de la victoria revoluției (castriste, în 1959) de aplicarea unor politici agresive de către administrațiile americane succesive, care au încurajat violența, migrația clandestină și traficul de persoane, provocând numeroase pierderi de vieți nevinovate", adaugă textul.

Președintele american Barack Obama a anunțat joi că pune capăt, cu efect imediat, regimului special de imigrare pentru cubanezi, transmit agențiile internaționale de presă.

La doi ani după începutul spectaculoasei apropieri între cele două țări, abrogarea acestui regim special răspunde unei cereri făcute de mult timp de puterea comunistă de la Havana, care vedea reglementarea americană ca o incitare la exil pentru cetățenii săi, relevă AFP.

"Azi, Statele Unite depășesc etape importante pentru normalizarea relațiilor cu Cuba (...) punând capăt politicii cunoscute sub numele de "picioare ude, picioare uscate", care a fost stabilită acum mai mult de 20 de ani și a fost concepută pentru o epocă diferită", a indicat Obama, într-un comunicat.

"Acest demers înseamnă că noi vom trata de acum înainte imigranții cubanezi în aceeași manieră ca pe imigranții din alte țări", a adăugat el.

În același timp, autoritățile cubaneze s-au angajat să accepte reîntoarcerea cubanezilor expulzați de pe teritoriul american la fel cum o făceau până acum în cazul persoanelor interceptate pe mare.

"Cu efect imediat, cubanezii care încearcă să ajungă ilegal în SUA și nu se califică pentru ajutor umanitar vor face obiectul deportării, în conformitate cu legea Statelor Unite", a mai arătat Obama, citat de EFE.

Agenția menționată precizează că măsura anunțată oficial joi pune capăt politicii adoptate în 1995 potrivit căreia erau întorși în Cuba cubanezii interceptați pe mare ("picioare ude") și erau admiși în SUA cubanezii care reușeau să ajungă pe uscat ("picioare uscate").

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Va salva Iohannis Curtea Supremă din mâinile PSD? Moment-CHEIE în justiție!

2 Show total! Ponta o dă cu cracii-n sus pe Proastă! „Tocmai mă invitase să vin la Congresul PSD și acceptasem, …

3 Proasta, un pic botoxată și cu rochie Coco Chanel, la Antena 3!

4 HOPA! Dăncilă, reacție furioasă după dezvăluirile lui Ponta! Încaieră-i drace! Cine i-o fi scris textul, că n-…

5 CHILOȚĂREALĂ în PSD? Dăncilă are bucurii la „Coiță”? Ăla se dă smardoi și pune condiții!

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor