UPDATE SUA și Israelul semnează un nou acord militar pe 10 ani

UPDATE SUA și Israelul semnează un nou acord militar pe 10 ani

Statele Unite și Israelul au ajuns la un acord privind un nou pachet de asistență militară americană pe 10 ani, care va fi semnat miercuri la Washington, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.

Un comunicat al Departamentului de Stat, citat de Reuters, afirmă că memorandumul de înțelegere convenit de cele două țări aliate "constituie cel mai mare angajament de asistență militară bilaterală din istoria SUA". Documentul prevede fonduri militare americane de 38 de miliarde de dolari pentru Israel, un record potrivit unor surse confidențiale ale agenției de știri. Acordul în vigoare, care expiră în 2018, prevede un ajutor în valoare de 3,1 miliarde de dolari anual.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ar fi dorit o sumă cât mai apropiată de 4,5 miliarde de dolari pe an, afirmă Reuters. Potrivit unor oficialități din ambele părți, Israelul a făcut unele concesii, printre care angajamentul de a nu încerca să obțină fonduri suplimentare din partea Congresului SUA, în afara pachetului negociat, și să renunțe la un aranjament special care îi permitea să utilizeze ajutorul financiar pentru a cumpăra produse ale propriei industrii de apărare, în loc de armament american. Schema permisă pentru 26,3% din fonduri ar urma să fie redusă treptat, începând din 2020. Ea a fost gândită în anii 1980 pentru a sprijini dezvoltarea industriei israeliene, care a devenit între timp un jucător important pe piața mondială a armamentelor. De asemenea, Israelul nu va mai cheltui 13% din ajutor pentru achiziționarea de carburanți pentru forțele armate.

Noul pachet include pentru prima dată fonduri pentru apărarea israeliană antirachetă, în valoare de 500 de milioane de dolari pe an. Acest sector era până acum finanțat ad hoc de Congresul Statelor Unite.

Pactul nu va fi semnat de președintele Barack Obama și de premierul Netanyahu, care nu sunt în relații prea cordiale, ci de subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Thomas Shannon și negociatorul-șef al Israelului, Jacob Nagel.

Atât Obama, cât și Netanyahu și-au dorit totuși să ajungă la un acord. Potrivit agenției Reuters, președintele american dorește să își încheie mandatul cu un succes în ciuda criticilor republicani, care îl acuză că nu este suficient de preocupat de securitatea Israelului. De cealaltă parte, premierul israelian a preferat o certitudine și posibilități de planificare pe baza acesteia, în locul unei posibile înțelegeri mai avantajoase cu următorul președinte american — fie Hillary Clinton, fie Donald Trump.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia