UPDATE Timiș: Bilanțul parțial al urmărilor furtunii ridică la 5 numărul decedaților și aproape 50 de răniți

UPDATE Timiș: Bilanțul parțial al urmărilor furtunii ridică la 5 numărul decedaților și aproape 50 de răniți

Bilanțul parțial al urmărilor furtunii din județul Timiș indică 5 decedați, dintre care doi în Timișoara și trei în localitatea Buziaș, 48 de persoane fiind rănite, printre care și șase copii.

Potrivit ISU Timiș, pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 53 de copaci căzuți pe carosabil, imobile sau autoturisme și pentru îndepărtarea stâlpilor de electricitate doborâți din cauza vântului puternic.

A fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducerea Intervenției din care fac parte membri MAI și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

UPDATE Arafat: Numărul morților în urma furtunii care a avut loc în Vestul țării a ajuns la opt

Numărul morților în urma furtunii care avut loc în Vestul țării a ajuns la opt, a confirmat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Din păcate, s-a confirmat. Mai sunt doi decedați la Bistrița. Sunt opt decedați. Deci cinci la Timișoara, unu la Arad și doi la Bistrița", a spus secretarul de stat.

El a mai precizat că nu se impune la acest moment să fie aduși răniți din Vestul țării la spitalele din București.

UPDATE Bodog: Șase copii răniți de furtună la UPU a Spitalului Județean Timiș; doi sunt în stare gravă

Doi copii răniți grav în urma furtunii care a avut loc în Vestul țării se află la UPU la Spitalul Județean Timiș, iar alți patru copii sunt evaluați tot la aceeași unitate medicală, fără a fi însă în stare gravă, a declarat duminică ministrul Sănătății, Florian Bodog.

"La spitalul județean, la UPU, doi copii sunt în stare gravă, dar în afară de aceștia mai sunt patru copii care se află la evaluare la UPU", a spus ministrul.

El a mai adăugat că bilanțul victimelor în județul Timiș este de cinci morți și 48 de răniți, iar în județul Arad este confirmat decesul unei persoane, iar alte 8 persoane au suferit traumatisme ușoare.

Potrivit acestuia, Institutul de Boli Cardiovasculare din Cluj a rămas fără curent, dar între timp situația s-a remediat trecându-se pe generatoare.

Ministrul Sănătății a menționat că unele probleme au fost și la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara, iar acoperișul de la Spitalul din Huedin fost distrus.

Ministrul a spus că nu s-a cerut transferul unor răniți către spitalele din București, dar acestea sunt pregătite pentru a ajuta.

UPDATE Timiș: Numărul răniților care au ajuns la spital în urma furtunii trece de 30 și este în creștere

Numărul răniților în furtuna de duminică ajunși la Spitalul Județean Timișoara a ajuns la 30, dar medicii estimează că va crește în continuare.

''Avem 30 de victime cu traumatisme la diferite nivele ale corpului, membre, torace, capului. Mai gravă este starea unui copil care ne-a fost transferat de la Spitalul de Copii 'Louis Țurcanu'. Ne așteptăm ca numărul victimelor să crească, întrucât vor urma reparații la acoperișuri'', a declarat duminică, pentru AGERPRES, dr. Mihai Grecu, șeful Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara.

Reprezentanții ISU Timiș au anunțat anterior că în județ au murit, de asemenea, patru persoane în urma furtunii, două cazuri fiind la Timișoara, iar altele două la Buziaș. Totodată, o femeie cazată la un hotel din stațiunea arădeană Moneasa a murit , duminică după-amiază, după ce a fost lovită de un brad prăbușit în urma furtunii puternice, a declarat, pentru AGERPRES, proprietarul unuia dintre hotelurile din stațiune.

UPDATE Timiș: Numărul persoanelor rănite în urma furtunii a crescut la 26

Numărul persoanelor rănite în județul Timiș în urma furtunii de duminică a crescut la 26, au precizat reprezentanții ISU Banat.

De asemenea, șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat la, Realitatea TV, că printre cei răniți foarte grav se numără și doi copii. Unul dintre aceștia, internat la SJU Timiș, a fost supus unei intervenții neurochirurgicale, după ce a suferit un puternic traumatism cranio-cerebral.

Totodată, până la ora transmiterii acestei știri, au fost contabilizați 45 de copaci căzuți și 11 acoperișuri distruse.

Reprezentanții ISU au anunțat anterior că patru persoane au decedat în județ în urma furtunii, fiind vorba de două persoane în municipiul Timișoara, iar alte două în localitatea Buziaș.

UPDATE Timiș: Doi decedați în urma furtunii din Timișoara

Două persoane și-au pierdut viața, iar altele cinci au fost rănite în urma furtunii de duminică, de la Timișoara, potrivit reprezentanților ISU Banat.

''O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a căzut. Alte cinci persoane au fost rănite. A fost activată echipa noastră operativă care intervine dinamic la degajarea de trotuare, șosele și mașini prinse sub copaci doborâți, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperișurilor afectate'', a declarat, pentru AGERPRES, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.

Potrivit IGSU, codul portocaliu de vreme rea, sub incidența căruia se afla județul Timiș, a generat o serie de efecte în zonă. Pentru gestionarea acestora, la nivelul ISU Banat a fost activată grupa operativă, iar misiunile sunt în dinamică, pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate și înlăturarea arborilor și acoperișurilor afectate din cauza manifestării fenomenelor meteo periculoase.

Și în județul Arad, vremea nefavorabilă a generat efecte, astfel că la acest moment pompierii militari acționează în sprijinul comunităților pentru înlăturarea arborilor doborâți de vânt.

Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, reprezentanții IGSU recomandă cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenționare nowcasting Cod portocaliu de ploi, valabilă până la ora 17:40 în patru județe din vestul țării.

Potrivit meteorologilor, în județele Hunedoara și Caraș-Severin, în zona de munte a județelor Bihor și Timiș, și în localități din județul Timiș se vor semnala intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 90 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină.

ANM avertizează că sistemul noros se deplasează rapid de la Sud-Vest către Nord-Est.

Furtună violentă la Timișoara

O furtună extrem de violentă s-a abătut, duminică după-amiază, asupra Timișoarei, după ce ultimele două zile au fost neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului.

Scaune și mese de la terasele din oraș au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăți din acoperișurile blocurilor au zburat, iar țigle de pe Casa Armatei din Piața Libertății au căzut peste un tramvai care era în stație, fiind semnalate și cazuri de arbori prăbușiți.

''Avem foarte multe solicitări", a declarat, pentru AGERPRES, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat. De asemenea, și Serviciul de ambulanță Timișoara a avut ''foarte multe solicitări''.

Atât reprezentanții ISU Banat, cât și cei ai Ambulanței au menționat că dispeceratele ambelor instituții au fost blocate și la ora transmiterii acestei știri nu au putut oferi o situație detaliată a intervențiilor solicitate în oraș.

AGERPRES / (AS — autori: Otilia Halunga, Roberto Stan, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...