UPDATE Transplantul de cord la primul pacient român cu implant de inimă artificială, finalizat cu succes la Târgu Mureș

UPDATE Transplantul de cord la primul pacient român cu implant de inimă artificială, finalizat cu succes la Târgu Mureș

Operația de transplantare a unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a decurs normal, intervenția durând aproximativ cinci ore, a declarat joi șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu.

'La scurt timp după ce am realizat primul transplant cardiac de anul acesta ne bucurăm să vă informăm că am reușit să efectuăm încă o intervenție, de această dată o intervenție mai specială, pentru un pacient mai special al nostru, un vechi pacient pe care îl avem în evidență de peste un an de zile, un pacient la care în urmă cu un an s-a implantat un dispozitiv de asistare mecanică a circulației, așa-numita inimă artificială. Acest dispozitiv a fost foarte bine tolerat, dar el era menit doar să asigure supraviețuirea pacientului până la momentul în care era disponibilă o inimă pentru el. Fiind un pacient tânăr, de 46 de ani, transplantul este singura metodă prin care putea fi vindecat. Ne bucurăm că am primit un cord foarte bun de la un donator în vârstă de 27 de ani din Timișoara. În cursul nopții o echipă de specialiști din clinica noastră, condusă de dr. Cosmin Opriș a prelevat cordul de la Timișoara, cordul a venit pe cale aeriană, în jurul orei 10,00 a ajuns în Târgu Mureș. A fost o intervenție mai dificilă, fiind vorba de o reintervenție, un pacient operat pe cord deschis în urmă cu un an. Din punct de vedere tehnic, lucrurile au fost un pic mai dificile, dar cordul se comportă foarte bine și pentru acest moment suntem mulțumiți de rezultat', a declarat dr. Suciu.

Potrivit doctorului, partea dificilă a intervenției a fost extragerea cordului pacientului, care avea implantat dispozitivul de reglare a debitului cardiac, întrucât intervențiile pe pacienții deja operați pe cord deschis sunt destul de greu de realizat.

Dr. Suciu a spus că pacientul va avea nevoie de o săptămână pentru a părăsi secția ATI, dar că, după cum a decurs intervenția, nu se așteaptă la complicații.

Intervenția de joi, de la IUBCvT Târgu Mureș este o premieră națională, întrucât a constat în transplantarea unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac, denumit inimă artificială.

În urmă cu un an, la IUBCvT Târgu Mureș, o echipă condusă de dr. Horațiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croația și dr. Peter Branecky din Germania, a efectuat primul implant de reglare a debitului cardiac din România.

La acel moment, inima artificială a fost implantată unui pacient în vârstă de 44 de ani din Suceava, dispozitivul fiind introdus în interiorul ventriculului stâng, iar acesta absoarbe tot sângele din ventricul punând în repaus mușchiul inimii care nu făcea față acestei sarcini.

Dr. Suciu spunea că acest tratament modern este un procedeu complementar, vine în ajutorul pacienților cu insuficiență cardiacă severă, care le oferă șansa de a supraviețui până la efectuarea unui transplant de cord.

Acesta a arătat că există pacienți care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv și că, începând din 15 ianuarie 2015, România se aliniază unor standarde internaționale în tratamentul modern al insuficienței cardiace.

În Germania, procedura a fost introdusă din anii 2007-2008, iar în Croația, în 2008.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...