UPDATE Tudorache despre reforma DIPI: Am optat pentru varianta unei structuri militarizate

UPDATE Tudorache despre reforma DIPI: Am optat pentru varianta unei structuri militarizate

Proiectul de reformare a Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) va face obiectul unei consultări publice, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, care a adăugat că a optat pentru varianta unei structuri militarizate.

Este vorba despre un proiect de ordonanță de urgență, care urmează să fie postat în cursul zilei de luni pe pagina de internet a MAI. Ordonanța va intra în discuția Guvernului la următoarea ședință.

"Opțiunea finală a mea și a conducerii ministerului a fost de a organiza noua structură ca o structură militarizată, o combinație de personal militar și personal contractual civil. Am făcut această opțiune pentru a asigura rigoare în modul în care această structură va funcționa, va opera, va gestiona informația foarte importantă pe care o vor colecta și o vor procesa și, nu în ultimul rând, pentru garanțiile de integritate pe care o astfel de organizare le oferă. Mă refer aici la posibilitatea de a organiza teste de integritate pe parcursul funcționării, nu doar la angajare", a spus Dragos Tudorache.

Noua structură se va numi, potrivit proiectului, Unitatea de Protecție Internă.

Unul dintre obiectivele reformei a fost eliminarea suprapunerilor de competențe, în raport cu Serviciul Român de Informații și cu alte structuri de acest tip la nivelul statului român, dar și de a elimina neclaritățile de competență între DIPI și Direcția Generală Anticorupție (DGA), a explicat ministrul.

Noua structură va avea competențe pe zona de ordine publică. Multe dintre competențele actualei structuri vor fi preluate de Serviciul Român de Informații. O altă zonă de competență este cea de gestiune a documentelor confidențiale și secrete din cadrul MAI.

"Prin reorganizarea care se face se reduce substanțial numărul cadrelor acestei noi structuri. Posturile degajate din această reorganizare vor fi redirecționate o parte către DGA, tocmai pentru a sprijini și a susține activitatea de anticorupție de acolo. Cealaltă parte va merge către DOS, Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției Române, care de la Ordonanța 6 din primăvară se confruntă cu solicitări din ce în ce mai multe din partea Parchetelor, din partea DIICOT, a Parchetului General pentru sprijin operativ în dosarele penale pe care le instrumentează", a completat ministrul Afacerilor Interne.

AGERPRES/(A — autor: Cosmin Bogdan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”