UPDATE Tudose, despre MCV: Liderii europeni sunt mulțumiți; ministrul Justiției va veni la Bruxelles

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Premierul Mihai Tudose a declarat marți, la Bruxelles, că liderii europeni sunt mulțumiți cu ceea ce s-a întâmplat până acum în România în privința Mecanismului de Cooperare și Verificare.

 "Liderii europeni sunt mulțumiți cu ceea ce s-a întâmplat până acum. Suntem pe drumul cel bun. Condiția esențială e ca noi să ne menținem și sensul și viteza cu care mergem", a afirmat Tudose, la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

El a precizat că ministrul Justiției, Tudorel Toader, va veni la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni.

"Domnul ministru al Justiției va veni până la Bruxelles să explice exact, atât președintelui Juncker, cât și domnului prim-vicepreședinte Timmermans, despre ceea ce face el acum", a spus Tudose.

Întrebat dacă în întâlnirile cu oficialii europeni s-a discutat și despre Direcția Națională Anticorupție, șeful Executivului a spus: "Nu a fost vorba despre așa ceva. Am vorbit despre MCV, despre predictibilitatea în actul de justiție și despre accesul la justiție al cetățeanului și, evident, despre libertatea actului de justiție".

Totodată, premierul a precizat că a discutat cu oficialii europeni despre punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale.

"Am vorbit despre tot ceea ce înseamnă introducerea în Codul penal și tot ceea ce înseamnă punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale, dar (...) toate modificările pe care le va introduce sau le va propune domnul ministru Toader vor fi cele care, pe de o parte, sunt impuse de Curtea Constituțională, pe de altă parte — foarte, foarte bine discutate și negociate (...) cu societatea civilă și cu toți actorii din sistemul de justiție", a subliniat prim-ministrul.

Șeful Executivului de la București a mai spus că va exista "un raport verbal" MCV în această lună și "un raport scris" în noiembrie. "Va fi un raport verbal chiar luna aceasta și în noiembrie — raportul scris", a afirmat el, precizând că raportul verbal va fi "o primă declarație despre stadiul îndeplinirii obligațiilor din Mecanismul de Cooperare și Verificare".

Potrivit premierului, sunt promisiuni că, până în 2019, lucrurile "se vor închide" în privința MCV.

"Ceea ce i-am asigurat pe interlocutori a fost (...) stabilitate și predictibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi, de la cele foarte importante și care suscită foarte mult interes, care sunt și pe agenda MCV — unde avem promisiuni că până la preluarea președinției (Consiliului UE — n.r.) în 2019 lucrurile se vor închide, dacă evident noi ne vom urmări în continuare parcursul, care este apreciat", a declarat prim-ministrul Tudose.

El a precizat că, de la România, se dorește o comunicare "în timp real" cu CE. "Ceea ce se dorește de la România practic este acest tip de comunicare publică, de comunicare în timp real cu Comisia și ca tot ceea ce facem să se bazeze pe o îndelungă și profundă consultare cu toți factorii implicați, de la societate civilă la organismele de control intern ale justiției. În niciun caz nu vor mai fi derapaje, știu eu, de genul surprizelor în cadrul Guvernului", a mai afirmat Tudose.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări