UPDATE Turcia: Parlamentul a aprobat în ultimă lectură extinderea puterilor președintelui Erdogan

UPDATE Turcia: Parlamentul a aprobat în ultimă lectură extinderea puterilor președintelui Erdogan

Proiectul de reformă constituțională vizând să extindă puterile președintelui Recep Tayyip Erdogan a fost adoptat de parlamentul turc în a doua lectură în zorii zilei de sâmbătă, deschizând calea unui referendum în primăvară, scrie AFP.

Erdogan susține că reforma va oferi stabilitate în Turcia, într-o perioadă de tulburări, și va preveni revenirea la coalițiile fragile din trecut. În schimb, oponenții săi se tem că modificările vor duce la o conducere tot mai autoritară.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 339 de voturi pentru, a precizat Parlamentul sâmbătă pe contul său de Twitter. Reforma avea nevoie de cel puțin 330 de voturi, dintr-un total de 550 de mandate, pentru a fi supusă referendumului.

"Astăzi s-a deschis ușor o nouă ușă în istoria Turciei și în viața turcilor. Prin votul favorabil al poporului la referendum, ușa se va deschide complet", a scris pe Twitter ministrul justiției, Bekir Bozdag.

Reforma îi va permite președintelui să emită decrete, să declare stare de urgență, să numească miniștri și alți oficiali și să dizolve parlamentul.

Principalele două partide de opoziție din parlament spun că proiectul de lege, care are 18 articole și care i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, va alimenta autoritarismul în Turcia, țară membră a NATO și candidată la Uniunea Europeană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...