UPDATE Udrea la ieșirea de la DNA: Am fost chemată să extindă urmărirea penală după votul din Parlament

UPDATE Udrea la ieșirea de la DNA: Am fost chemată să extindă urmărirea penală după votul din Parlament

Fostul ministru Elena Udrea a declarat că a fost chemată vineri la DNA pentru a i se comunica extinderea urmăririi penale, după ce deputații au aprobat cererea de urmărire penală în dosarul în care procurorii cercetează infracțiuni săvârșite în campania electorală din 2009.

Udrea a precizat, la ieșirea de la DNA, că nu a dat nicio declarație procurorilor.

"Am fost chemată să extindă urmărirea penală după votul din Parlament. Este cu atât mai mult evident că este un dosar de campanie, cu cât este clar că se dorește urgentarea trimiterii în judecată fix în campania electorală. Deci, avem un agent electoral foarte eficient care se implică în campania electorală făcând dosare partidelor care nu ar trebui să intre în Parlament sau parlamentarilor, candidaților care nu ar trebui să intre în Parlament, conform dorinței sistemului doamnei Kovesi, domnului Iohannis. Deci, avem partide care nu trebuie să intre în Parlament, au fost nominalizate PMP, ALDE, PRU și, desigur, candidați care nu ar trebui să ajungă în Parlament, Elena Udrea. Acesta este un dosar de campanie electorală, se referă la campania electorală din 2009 și are ca țintă campania electorală din 2016", a susținut Udrea.

Întrebată dacă se așteaptă să mai fie și alți lideri politici suspectați sau cercetați pentru modul în care s-au finanțat campaniile electorale în trecut, Udrea a spus că da, dacă respectivii politicieni "încurcă planurile sistemului".

"Dacă vorbim de lideri politici care sunt din această categorie, a acelora care ar încurca planurile sistemului, da, mă aștept să fie acuzați de orice, inclusiv că au trecut pe roșu, doar să aibă dosare în campanie. Dacă vorbim de lideri politici ai partidelor favorizate astăzi, PNL, USR, cei care sunt gândiți, sunt în planul acesta de preluare a puterii după 11 decembrie, atunci nu mă aștept să se întâmple absolut nimic, să nu fie deranjați nici măcar cu o adiere", a adăugat deputatul.

Udrea a afirmat că "ținta" acestui dosar este fostul președinte Traian Băsescu.

"Asta este ținta: să afecteze imaginea președintelui Traian Băsescu, pentru că este și Ioana Băsescu și este vorba despre finanțarea campaniei din 2009, chiar dacă, în ceea ce privește ultimele acuzații, este vorba de finanțarea referendumului pentru 300 de parlamentari, nu finanțarea campaniei fostului președinte. Dar este campania din 2009, vorbim de Traian Băsescu, evident că ținta este la Traian Băsescu, la PMP și, în subsidiar, Udrea", a afirmat deputatul.

Rugată să lămurească dacă este vorba despre campania prezidențială din 2009 sau despre referendum, ea a explicat că au fost făcute cheltuieli pentru publicitatea referendumului.

"Au fost afișate niște panouri pe stradă cu campania pentru referendumul de reducere a Parlamentului, la asta se referă cheltuielile respective. Cel puțin în ceea ce privește acuzațiile care mi se aduc, sunt cheltuieli făcute pentru publicitatea, promovarea referendumului de reducere a Parlamentului", a precizat Udrea.

Elena Udrea, la DNA

Deputatul Elena Udrea s-a prezentat, vineri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, fiind citată în dosarul în care procurorii cercetează infracțiuni săvârșite în campania electorală din 2009.

La intrarea în sediul DNA, Udrea nu a făcut nicio declarație.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii.

Marți, deputații au aprobat solicitarea DNA referitoare la formularea cererii de urmărire penală în acest dosar împotriva Elenei Udrea pentru săvârșirea a două infracțiuni de instigare la luare de mită.

În cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, suspectați de luare de mită, precum și pe Elena Udrea, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.

Ulterior, procurorii au anunțat că au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

"Pe baza probelor respective a rezultat că Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela", susține DNA.

Conform DNA, Udrea coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.

De asemenea, anchetatorii notează că, având în vedere că, în perioada săvârșirii faptelor Elena Udrea avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Gheorghe Nastasia și coopera cu Victor Tarhon, infracțiunile de instigare la luare de mită reținute în sarcina acesteia au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte a fost necesară încuviințarea Camerei Deputaților.

Procurorii precizează că, în acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu și Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...