UPDATE VIDEO Hunedoara: Peste 430 de mineri continuă să fie blocați în subteran; sindicaliștii cer implicarea guvernului

UPDATE VIDEO Hunedoara: Peste 430 de mineri continuă să fie blocați în subteran; sindicaliștii cer implicarea guvernului

UPDATE ORA 13.31 Peste 430 de mineri continuă să fie blocați, marți, în subteran la minele Lonea și Vulcan, nemulțumiți de situația de insolvență în care se află Complexul Energetic Hunedoara, solicitând intervenția guvernului în salvarea companiei de la faliment.

'Este nevoie de o decizie la nivel guvernamental pentru salvarea activității miniere și energetice. Dacă nu se intervine acum, falimentul este calea care va fi urmată (de CEH, n.r.) în maximum două luni de zile', a declarat marți, la Petroșani, președintele Sindicatului 'Muntele', Petre Nica.
Potrivit acestuia, 196 de mineri de la exploatarea Lonea și 240 de la mina Vulcan erau blocați în subteran, iar în greva foamei se aflau 15 persoane.
Liderul sindical nu a exclus posibilitatea unei escaladări a stării de tensiune din Valea Jiului, în condițiile în care organizația pe care o conduce, și, implicit, minerii, nu au primit un răspuns oficial în ceea ce privește viitorul CEH. El a afirmat că sindicatul a întocmit o listă de revendicări prin care solicită continuarea activității companiei.
'A fost întocmită o listă de revendicări (...) care vorbește doar de asigurarea condițiilor de muncă și a cadrului legislativ, care să confere atât siguranță, cât și continuarea activității miniere și energetice', a afirmat Nica.
Acesta a menționat că în cursul zilei se va întâlni cu administratorul special al CEH, Dan Agrișan, căruia îi va prezenta doleanțele minerilor.
Minerii de la Lonea și Vulcan s-au autoblocat în subteran în semn de protest față de situația de insolvență a CEH și solicită să cunoască poziția administrației față de viitorul companiei.

ORA 8.58 Hunedoara: Circa 300 de mineri de la Vulcan s-au autoblocat în subteran; continuă protestul și la mina Lonea

Circa 300 de mineri de la exploatarea de cărbune Vulcan, din Valea Jiului, s-au autoblocat marți în subteran, iar personalul TESA protestează în curtea minei, nemulțumiți de situația actuală a Complexului Energetic Hunedoara și solicitând să afle care va fi viitorul acestei companii, a declarat, pentru AGERPRES, președintele sindicatului de la Mina Vulcan, Ioan Ciubotaru.

Protestatarii se alătură astfel ortacilor de la Mina Lonea, aproape 250 dintre aceștia refuzând să mai iasă la suprafață după ce și-au efectuat schimburile de lucru.

'În subteranul Minei Vulcan se află circa 300 de mineri de la schimburile 4 și 1 (schimbul de noapte și cel de dimineață, n.r.). Oamenii vor să știe ce se întâmplă cu complexul pentru că se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor', a explicat liderul sindical.

Minerii din cele două schimburi se află într-o zonă situată pe o galerie principală, aproape de un puț de intrare în subteran.

Ortacii de la Vulcan se solidarizează cu cei aproape 250 de mineri de la Lonea, din toate cele patru schimburi, care se află blocați în subteranul exploatării de 24 de ore. Cel puțin 15 dintre protestatari s-au declarat luni seara și în cursul nopții în greva foamei.

Șase mineri au fost scoși din subteran, pe timpul nopții deoarece li s-a făcut rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Doi dintre ei au fost transportați la spital, au precizat surse oficiale din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara.

La poarta minelor Lonea și Vulcan au fost trimise două mașini de ambulanță de la Serviciul Județean de Ambulanță și SMURD Hunedoara, care vor acorda asistența medicală în caz de necesitate.

Protestul minerilor a început luni dimineața, când schimbul 1 de la Mina Lonea s-a blocat în subteran, nemulțumiți de situația de insolvență în care se află CEH și de perspectiva ca societatea să intre în faliment. Minerii au cerut să li se prezinte măsurile concrete de salvare a CEH și poziția oficială a Ministerului Energiei în ceea ce privește viitorul societății.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...