UPDATE Zimbabwe: Președintele Robert Mugabe și-a dat demisia

UPDATE Zimbabwe: Președintele Robert Mugabe și-a dat demisia

Președintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, și-a dat marți demisia, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare, informează agențiile internaționale de presă.

'Eu, Robert Mugabe (...) transmit formal demisia din funcția de președinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat', a citit din documentul primit președintele Adunării Naționale, Jacob Mudenda, în aplauzele parlamentarilor care dezbăteau cererea de impeachment pentru Mugabe.

'Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona (...) Această decizie a fost motivată de dorința mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, pașnic și fără violență', explică în demisie Mugabe, în vârstă de 93 de ani.

Erou al independenței statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reușind să rămână președinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care țara sa trece de mulți ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunțul demisiei sale a fost primit marți cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reținut la domiciliu, iar duminică el și soția sa, Grace, au fost excluși din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formațiuni și un ultimatum să demisioneze până luni din funcția de președinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcția de președinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu Grace Mugabe, măsură care a determinat acțiunea armatei de preluare a puterii.

În discursul prin care a anunțat demisia lui Mugabe, președintele parlamentului a promis că va fi instalat rapid un președinte interimar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...