UPDATE Zimbabwe: Președintele Robert Mugabe și-a dat demisia

Președintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, și-a dat marți demisia, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare, informează agențiile internaționale de presă.

'Eu, Robert Mugabe (...) transmit formal demisia din funcția de președinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat', a citit din documentul primit președintele Adunării Naționale, Jacob Mudenda, în aplauzele parlamentarilor care dezbăteau cererea de impeachment pentru Mugabe.

'Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona (...) Această decizie a fost motivată de dorința mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, pașnic și fără violență', explică în demisie Mugabe, în vârstă de 93 de ani.

Erou al independenței statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reușind să rămână președinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care țara sa trece de mulți ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunțul demisiei sale a fost primit marți cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reținut la domiciliu, iar duminică el și soția sa, Grace, au fost excluși din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formațiuni și un ultimatum să demisioneze până luni din funcția de președinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcția de președinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu Grace Mugabe, măsură care a determinat acțiunea armatei de preluare a puterii.

În discursul prin care a anunțat demisia lui Mugabe, președintele parlamentului a promis că va fi instalat rapid un președinte interimar.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!