UPDATE/Putin şi Trump se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki, în primul summit bilateral, anunţă Kremlinul şi Casa Albă

UPDATE/Putin şi Trump se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki, în primul summit bilateral, anunţă Kremlinul şi Casa Albă

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki, pentru primul lor summit bilateral, a anunţat joi Kremlinul şi Casa Albă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Cu prilejul întrevederii de la Helsinki vor fi abordate 'stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-americane', precum şi principalele subiecte internaţionale, menţionează comunicatul emis de Kremlin.

La rândul său, Casa Albă a precizat că 'cei doi lideri vor discuta despre relaţiile între Statele Unite şi Rusia, precum şi despre o serie de subiecte legate de securitatea naţională'.

Anunţul a fost făcut simultan la Moscova şi Washington, potrivit celor convenite în timpul discuţiilor purtate în ajun de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, în capitala rusă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Putin, care a declarat că doreşte o revigorare a relaţiilor ruso-americane.

Acestea se află în cel scăzut punct de după Războiul Rece, printre sursele de tensiune aflându-se războiul din Siria, criza din Ucraina şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat miercuri seară, după întrevederea cu John Bolton, că summitul va avea loc într-un stat terţ convenabil ambelor părţi şi că pentru pregătirea sa au fost necesare mai multe săptămâni.

Donald Trump afirmase miercuri că summitul va avea loc, cel mai probabil, după summitul NATO de pe 11 şi 12 iulie, de la Bruxelles, indicând Helsinki drept posibilă gazdă a întâlnirii.

Precedentele întâlniri între preşedinţii rus şi american au avut loc doar în marja unor reuniuni internaţionale, ultima dată în noiembrie la summitul Asia-Pacific din Vietnam.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

4 Așa o fi?

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?