UPDATE/Toader, în ședință cu Dragnea și Tăriceanu. Ministrul Justiției: I-am informat despre întâlnirea cu Comisia de la Veneția. Ce spune despre amnistia și grațierea dorite de Dragnea

UPDATE/Toader, în ședință cu Dragnea și Tăriceanu. Ministrul Justiției: I-am informat despre întâlnirea cu Comisia de la Veneția. Ce spune despre amnistia și grațierea dorite de Dragnea

Ministrul Justiției și Calin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit Liviu Dragnea în biroul acestuia de la Parlament, la finalul discuțiilor Tudorel Toader declarând că nu s-a discutat despre amnistie și grațiere, ci a făcut o informare referitoare la întâlnirea cu membrii Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, problema amnistiei și grațierii rămâne de interes în Coaliție. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că Dragnea și Tăriceanu au discutat în cursul dimineții, timp de două ore despre legile justiției, declasificare protocoalelor și amnistie și grațiere însă nu au ajuns la niciun consens. Potrivit surselor citate, Dragnea pune presiune pe ministrul Justiției și vrea ca acesta să ia o decizie finală privind amnistia și grațierea.

UPDATE 17:44 Toader susține că nu a discutat despre OUG privind amnistia cu Dragnea și Tăriceanu: Nu a existat și nu există la MJ așa ceva / Nu eu decid oportunitatea

„Ne-am întâlnit pentru a informa cum e normal în legătură cu discuțiile pe care le-am avut la Strasbourg zilele acestea. (...) Distinct de partea comună cu doamna premier, am avut o întrevedere la Strasbourg, la sediul Comisiei de la Veneția. (...) Există o zonă, acea întrevedere ce a durat o oră și jumătate în care eu eram la comisie singur și era firesc să informez în legătură cu discuțiile de acolo”, a declarat Tudorel Toader după întreverea avută la Parlament cu președinții PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

                                 ***

La întâlnirea dintre Dragnea, Tăriceanu și Toader, care are loc la Palatul Parlamentului, mai participă deputatul PSD Florin Iordache.

Potrivit surselor citate după două ore de discuții între Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu s-ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește emiterea OUG pe amnistie și grațiere. Astfel în cursul după-amiezii va avea loc o nouă ședința Coaliției la care va participa și Tudorel Toader.

"Se vor discuta soluțiile și căile de atac pe care le-au identificat pentru emiterea unei OUG privind modificarea legilor Justiției. Există mai multe variante care vor fi analizate: o contestație la CCR privind protocoalele semnate între Parchetul General și SRI, proiectul de lege din Parlament privind grațierea, ordonanța 6, proiectul de lege privind declasificarea protocoalelor. Se așteaptă o decizie de la ministrul Justiției. Toate trebuie analizate și identificată o soluție. Există presiune în interiorul PSD și așteptări mari privind amnistia și grațiere", au explicat sursele  HotNews.ro .

Întâlnirea are loc în contextul în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunțat că va trimite la CSM, în cursul zilei de joi, proiectul de OUG pentru modificarea legilor justiţiei, după ce, susține acesta a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru a recurge la o Ordonanţă de Urgenţă.

De altfel Hotnews.ro a scris la începutul săptămânii că PSD pune pe masă toate variantele pentru a-i rezolva șefului de partid problemele penale. Astfel social-democrații au deschis mai multe fronturi pentru a efectua modificările dorite de Liviu Dragnea. În următoarea perioadă se pregătesc să intre în dezbatere parlamentară mai multe legi și ordonanțe care reglementează într-un fel sau altul faptele de care Liviu Dragnea este acuzat în dosarele sale.

Articolul privind abuzul în serviciu modificat în Codul Penal de către PSD urmează să intre în dezbaterea Curții Constituționale în luna octombrie. PSD a reușit să impună în Parlament definiția abuzului în serviciu cu dedicație pentru Liviu Dragnea. Astfel în iulie Parlamentul a redefinit abuzul în serviciu și a introdus un prag minim de prejudicu echivalent cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 lei, și o scădere a pedepselor, până la 5 ani maximum, sau amendă.

Dacă judecătorii CCR îți mențin punctul de vedere prezentat în decizia din sesizarea legii 78/2000 ar putea să dea dreptate Opoziției, iar articolul privind abuzul în serviciu să fie declarat neconstituțional. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că într-o astfel de situație PSD va scoate întregul articol privind abuzul în serviciu din Codul Penal.

Ordonanța 6/2016 care a permis SRI să fie organ special de urmărie penală, în spețe de siguranță națională, se află în dezbatere în Comisia Juridică din Camera Deputaților care este și forul decizional. PSD încearcă să găsească o formulă prin care în lege să se prevadă anularea efectele protocoalelor, mai ales în contextul în care lideri ai actualei coaliții au reclamat că SRI i-a interceptat pe mandate de securitate națională. Dezbaterile generale au avut loc deja în comisia de specialitate, iar deputatul PSD Eugen Nicolicea, care este și președintele Comisiei și-a exprimat punctul de vedere

Proiectul de lege privind declasificarea unor documente inițiat de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Proiectul prevede desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și DNA, iar persoanele care au fost anchetate în baza acestor protocoale să poată cere revizuirea de sentințelor, anulare de probe și despăgubiri. Proiectul a obținut avize favorabile de la comisiile de specialitate din Senat și urmează să intre, potrivit surselor Hotnews.ro, în dezbatere săptămâna aceasta la Comisia Juridică din Camera Superioară. Proiectul a obținut avize favorabile de la comisiile de specialitate din Senat și urmează să intre, potrivit surselor Hotnews.ro, în dezbatere săptămâna aceasta la Comisia Juridică din Camera Superioară.

Proiectul de lege privind grațierea inițiat de Florin Iordache pe vremea când era ministrul Justiției. Proiectul se află în prezent la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor și a fost adoptat tacit de Senat, însă nu a fost stabilită data la care va primi raportul pentru a ajunge apoi în plen. Pe 29 mai, proiectul legii graţierii a fost adoptat tacit în Senat, după ce termenul pentru dezbatere şi adoptare s-a împlinit la data de 23 mai, anunţul fiind citit în plen de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda.

În forma adoptată tacit de Senat, iniţiativa legislativă prevede următoarele: "Art 1 Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv applicate de instanţa de judecată. Art 2 – (1) Se graţiază în parte cu ½, pedepsele cu închisoare applicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani , dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. (2) Situaţiile prevăzute la alin. (1) trebuie să existe la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Totodată, Liviu Dragnea face presiuni ca Toader să-și pună semnătura pe documentul privind amnistia și grațierea lucru pe care, ministrul Justiției nu vrea să-l facă. Potrivit informațiilor Hotnews.ro solicitarea lui Dragnea este să fie dată o ordonanță de Guvern care să modifice mai multe acte normative din domeniul Justiției, în care însă să se strecoare și prevederile referitoare la amnistie și grațiere.

Hotnews.ro a scris săptămâna trecută că ordonanța ar urma să fie prezentată ca o soluție care să rezolve un blocaj iminent în justiție, prin amânarea cu un an a intrării în vigoare a noilor prevederi din statulul magistraților privind pensionarea anticipată.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale