Uraganul Harvey a paralizat o cincime din producția de combustibili a SUA

Uraganul Harvey a paralizat o cincime din producția de combustibili a SUA

Inundațiile provocate de uraganul Harvey au dus la închiderea a aproximativ 20% din capacitățile de rafinare ale SUA, dând naștere la îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu benzină în cea mai mare economie a lumii, informează Reuters.

Capacități de rafinare de cel puțin 3,6 milioane barili pe zi sunt offline în statele Texas și Louisiana, adică o cincime din capacitatea totală de rafinare a SUA, estimează Reuters, pe baza informațiilor trimise de companii. În plus, repornirea rafinăriilor poate dura cel puțin o săptămână, în cele mai bune condiții.

Din cauza diminuării producției de combustibili, marile conducte care transportă benzină, motorină și combustibili pentru avioane au început și ele să își ajusteze livrările sau chiar să închidă unele linii din lipsă de produse. Cotațiile futures la benzină în SUA au crescut cu 4%, până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Coasta Golfului Mexic este regiunea unde este concentrată aproape jumătate din capacitatea de rafinare a SUA, cu 5,6 milioane barili pe zi în Texas și 3,3 milioane barili pe zi în Louisiana.

Analiștii se așteaptă ca și alte rafinării să fie închise în condițiile în care nivelul precipitațiilor în Texas a ajuns la 1,2 metri. În consecință, prețul combustibililor ar urma să continue să crească pe măsură ce capacitatea de rafinare rămâne la un nivel redus iar conductele de transport nu sunt aprovizionate. Explorer Pipeline, care se întinde între Texas și Chicago, va închide două linii începând de miercuri dimineața.

Zona de nord-est a SUA resimte deja diminuarea ofertei. Philadelphia Energy Solutions, cea mai mare companie de rafinare din regiune, a anunțat că a vândut deja toate benzină obișnuită de care dispunea ca urmare a creșterii cererii.

"Harvey va crește prețul produselor rafinate în întreaga țară, afectând cererea, în special în luna septembrie", au apreciat analiștii de la Barclays.

Prețul de vânzare cu amănuntul al benzinei a început deja să crească, prețul mediu de vânzare al unui gallon (un galon este echivalent cu 3,78 litri) de benzină urcând cu un cent până la 2,38 dolari la nivel național, în vreme ce în Texas prețul mediu al benzinei a crescut cu doi cenți până la 2,19 dolari per gallon.

Houston este zona cea mai afectată de inundațiile catastrofale provocate de trecerea uraganului Harvey, soldate deja cu moartea a zece persoane și mii de sinistrați în sud-estul Texasului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...