Uraganul Ian a lovit Florida, cu rafale de vânt și inundații catastrofale. 2 milioane de oameni se află în calea lui VIDEO

Uraganul Ian a lovit Florida, cu rafale de vânt și inundații catastrofale. 2 milioane de oameni se află în calea lui VIDEO

Uraganul Ian a măturat miercuri sud-vestul Floridei însoțit de rafale de vânt de peste 150 km/oră, ploi și inundații.

Uraganul Ian a plecat din Cuba ca o furtună de categoria 4 FOTO Captură Twitter

Peste 2 milioane de locuințe și clădiri au rămas fără curent electric după ce uraganul a atins uscatul în sud-vestul statului miercuri după-amiază, însoțit de rafale de vânt "catastrofale" de 185 km/oră. Viiiturile au depăşit pe alocuri trei metri, a declarat miercuri seara guvernatorul statului, Ron DeSantis.

Guvernatorul Ron DeSantis a declarat miercuri seară că Ian va fi probabil "unul dintre cele mai puternice cinci uragane care au lovit vreodată Florida".

Fenomenul meteorologic este aşteptat să se deplaseze spre interior în cursul zilei şi apoi să ajungă deasupra Atlanticului de Vest până joi seara, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, relatează Agerpres.

Se aşteaptă ca uraganul Ian să slăbească în intensitate pe măsură ce se deplasează spre interiorul ţării, dar ar putea totuşi să provoace pagube semnificative când va ajunge în estul Floridei, a precizat NHC.

Zonele rezidențiale din Fort Myers Beach și din alte câteva orașe de coastă au fost aproape complet scufundate, clădirile avariate, iar copacii și liniile electrice au fost doborâte, relatează The Guardian.

În zona de coastă a Floridei, oameni disperați au cerut ajutor pe rețelele de socializare, implorând să fie salvați ei sau persoane dragi aflate în calea uraganului Ian. Multe persoane au cerut ajutor după ce au rămas blocate în casele inundate, a raportat biroul șerifului local.

Milioane de locuitori din Florida rămân direct în vizorul furtunii, care rămâne un uragan puternic, cu rafale de peste 160 km/h, în timp ce își continuă joi traiectoria spre nord-est, înspre Orlando și coasta atlantică.

„Rugați-vă pentru oameni", a cerut reporterilor guvernatorul statului, Ron DeSantis.

Sunt furtuni care lasă un impact de neșters... aceasta va fi una dintre acele furtuni istorice și va modela comunitățile din sud-vestul Floridei și va avea un impact profund asupra statului nostru. Va fi o perioadă dificilă. Așa că le cerem oamenilor să își îndrepte gândurile către noi și să se roage. Aceasta este o furtună majoră, majoră", a spus el.

Ian a fost prevăzut inițial să ajungă în apropiere de Tampa, la 120 mile mai la nord, iar apoi să vireze spre sud și est, după ce s-a îndepărtat de Cuba.

Însă, având în vedere că dimensiunea furtunii a depășit peninsula Florida în ultimele 24 de ore, efectele au fost resimțite la kilometri de țărm, iar autoritățile au declarat că aproape toate zonele se confruntă cu un anumit tip de amenințare.

"Cea mai mare parte a statului Florida se află în vizorul lui Ian", a declarat Deanne Criswell, administratorul Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (Fema).

Camera de urgență de la nivelul inferior al spitalului HCA Florida Fawcett din Port Charlotte a fost inundată, în timp ce vânturile violente au smuls o parte din acoperișul de la etajul patru al unității de terapie intensivă, a declarat medicul Birgit Bodine.

Personalul de la terapie intensivă a fost nevoit să îi transfere pe pacienții în stare gravă- unii dintre ei conectați la aparate de respirație artificială - la alte etaje. Spitalul are patru etaje, și doar două mai sunt ocupate de pacienți din cauza pagubelor provocate de inundații.

Bodine a declarat că în curând ar putea fi aduși răniți, ceea ar putea înrăutăți lucrurile. "Este posibil ca ambulanțele să vină în curând și nu știm unde să le punem în spital în acest moment", a spus ea., precizând că e de așteptat ca numărul pacienților să se dubleze sau chiar tripleze.

În largul coastelor Floridei se desfășurau căutări pentru găsirea a peste 20 de persoane, după ce o ambarcațiune care transporta migranți din Cuba spre continentul american s-a scufundat. Mai mulți pasageri au fost salvați din ape.

Joe Biden a promis sprijinul total al resurselor federale pentru misiunile de căutare și salvare, iar apoi pentru efortul de redresare în Florida, care, potrivit oficialilor, va fi schimbat pentru totdeauna de impactul furtunii.

"Vom fi acolo pentru a vă ajuta să vă recuperați, vom fi acolo pentru a vă ajuta să curățați și să reconstruiți, [și] pentru a ajuta la punerea în mișcare a Floridei", a declarat președintele american într-o alocuțiune de la Casa Albă, adăugând că declarația sa de urgență federală înseamnă că mii de trupe ale Gărzii Naționale au fost activate și că milioane de litri de apă, alimente și generatoare sunt pe drum.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

4 Lucruri mai puțin știute despre Diana Șucu, nevasta de miliardari

5 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…