Urna mobilă la vot: Cine poate solicita și până când trebuie depusă cererea

Urna mobilă la vot: Cine poate solicita și până când trebuie depusă cererea

Alegătorii care, din motive obiective, nu se pot prezenta la o secție de vot organizată în țară (sunt nedeplasabili) se pot adresa cu o cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale. Cererea nu se mai poate depune în ziua votului.

Solicitările pentru urna mobilă se depun cel mai târziu în preziua votului FOTO: arhiva/Andreea V.

Solicitările pentru urna mobilă se depun cel mai târziu în preziua votului FOTO: arhiva/Andreea V.

Alegătorii netransportabili care doresc să-și exercite dreptul de a alege la Alegerile Prezidențiale 2025 trebuie să depună o cerere, fie la biroul electoral al celei mai apropiate secții de domiciliu, fie la biroul electoral județean /Biroul Electoral al Municipiului București, pentru urna specială (urna mobilă). Cererea va fi însoțită de documente care dovedesc imposibilitatea alegătorului de a se deplasa singur la sediul secției de votare. De menționat că prin intermediul urnei speciale se poate vota doar în țară, alegătorii din străinătate neavând această posibilitate.

Ce documente sunt necesare, care este termenul limită

Conform ghidurilor postate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită fie de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului, fie de copia oricărui act medical sau oficial din care rezultă situația care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secției de votare, respectiv boala ori starea de invaliditate; din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Cererea pentru urna mobilă se poate depune atât la biroul secției de votare la care este arondat imobilul unde se solicită deplasarea, cât și la biroul electoral județean/Biroul Electoral al Municipiului București, doar că termenele sunt diferite. Pentru prima opțiune cererile se depun în preziua votării (sâmbătă, 3 mai 2025), în intervalul orar 18,00 – 20,00; la biroul electoral județean se depun până vineri, 2 mai 2025, ora 17,00, fizic sau prin poșta electronică, iar în cazurile în care, din motive obiective, cererile nu au putut fi depuse în acest termen se mai pot depune, fie fizic, fie prin poșta electronică (e-mail), până în preziua votării, la ora 24,00. Iată precizările AEP:

Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de documentele necesare, se depune fizic la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, denumită în continuare echipa, în preziua votării, între orele 18.00-20.00. Pentru a primi cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor asigura permanența la sediul secției de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.

Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale și documentele necesare pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București, cel mai târziu la data de 02.05.2025, ora 17,00, fizic sau prin mijloace electronice. (...) În această situație, cererea poate fi semnată electronic, sau poate fi transmis exemplarul scanat sau fotografiat al cererii semnate olograf”.

Conform articolului 8, alineatul (2) din Decizia BEC nr. 10D/04.03.2025 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, „dacă, din motive obiective, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale a unui alegător netransportabil, a unui alegător aflat în arest la domiciliu sau a unui alegător care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se poate prezenta la secția de votare, nu a putut fi transmisă la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București la termenele prevăzute la art. 1 alin.(5), dar a fost transmisă unui asemenea biroul electoral până în preziua votării, la ora 24,00, biroul electoral județean sau biroul electoral al sectorului municipiului București, după caz, transmite documentele primarului, prin mijloace electronice. Primarul asigură imprimarea și transmiterea cererii biroului electoral al secției de votare la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale, cel mai târziu în ziua votării, în intervalul orar 6,00 – 7,00”.

Cine mai poate vota prin intermediul urnei speciale

Urna specială poate fi solicitată atât de persoanele netransportabile, cât și de alte categorii de alegători, cum sunt alegătorii care, prin prisma specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare în intervalul orar în care se desfășoară procesul de vot. În această situație, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 07.00-21.00. Nu este obligatorie ștampilarea adeverinței de către angajator.

Tot prin intermediul urnei mobile pot vota și pacienții internați în spital, persoanele internate într-un așezământ de îngrijire, persoanele deținute în baza unui mandat de reținere/arestare preventivă (care nu și-au pierdut drepturile electorale), persoanele aflate în arest la domiciliu.

Cererile pentru primul tur nu sunt valabile și pentru turul al doilea

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, acesta este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al biroului electoral al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea, după caz.

Important: Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale formulate pentru primul tur al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 nu sunt luate în considerare cu ocazia celui de-al doilea tur de scrutin. Alegătorii care întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să depună noi cereri dacă optează pentru a vota la al doilea tur de scrutin prin intermediul urnei speciale”, se mai precizează pe site-ul AEP.

Este de asemenea important de știut că cererea pentru urna mobilă depusă pentru Alegerile Prezidențiale 2025 nu este valabilă și pentru alegerile locale parțiale, astfel că dacă alegătorul dorește să-și exercite dreptul la vot și pentru aceste alegeri va trebui să depună o cerere separată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Trump, mișcare surpriză pentru România și alte țări din Est...

2 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

3 ALERTĂ Ultimul mare sondaj înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 de duminică

4 George Friedman / Cum se termină războaiele

5 Cum l-au convins Macron și Starmer pe Trump să-și schimbe retorica față de Putin. Reacția lui Trump după întâlnirea de la Vatican