Ursula von der Leyen, luată la întrebări în PE de liderii de grupuri pe tema ''protejării modului nostru de viaţă european''

Ursula von der Leyen, luată la întrebări în PE de liderii de grupuri pe tema ''protejării modului nostru de viaţă european''

Viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit joi cu liderii de grupuri din Parlamentul European pentru discutarea calendarului audierilor comisarilor desemnaţi, prilej cu care a fost nevoită să răspundă în principal întrebărilor despre portofoliul cu numele "Protejarea modului nostru de viaţă european" pe care l-a propus, relatează dpa.

Politiciana conservatoare, care a obţinut sprijinul Parlamentului European cu o majoritate pe muchie de cuţit în luna iulie, a descris sesiunea de discuţii de la Strasbourg drept "foarte constructivă şi pozitivă", dar parlamentarii europeni şi-au reiterat apelurile la regândirea unei anumite decizii.

Anunţarea de către Ursula von der Leyen a echipei sale de 27 de comisari săptămâna trecută a declanşat un val de elogii şi de critici, dar a ridicat şi multe întrebări.

Un motiv special de nemulţumire îl reprezintă propunerea de a crea postul de "vicepreşedinte pentru protejarea modului nostru european de viaţă", care supervizează coordonarea unei game ample de chestiuni, inclusiv migraţia şi securitatea.

Margaritis Schinas a fost desemnat pentru acest rol, al cărui nume, susţin criticii, este un ecou al mesajelor extremei dreapta privind migraţia.

Von der Leyen nu le-a răspuns jurnaliştilor la întrebarea dacă va schimba numele portofoliului după întâlnirea de joi, dar liderul grupului Renew Europe din PE, românul Dacian Cioloş, a declarat că ea "s-a angajat să reflecteze şi să revină".

Fostul ministru german al apărării ar trebui "să schimbe numele sau să revizuiască conţinutul portofoliului" înainte de începutul audierilor candidaţilor, potrivit lui Cioloş.

"Avem o problemă serioasă cu legarea 'protejării modului nostru de viaţă' de migraţie şi nu vom accepta denumirea aşa cum este", a declarat la rândul ei lidera grupului S&D din PE, Iratxe Garcia.

Componenţa finală a Comisiei Europene va fi determinată de Parlamentul European, care ar urma să voteze asupra întregii Comisii pe 23 octombrie. Nu este neobişnuit pentru PE să blocheze unele nominalizări, comentează dpa.

Atât Von der Leyen, cât şi Schinas fac parte din Partidul Popular European.

Preşedintele parlamentului European, David Sassoli, a convocat-o pe noua preşedintă desemnată a CE săptămâna trecută, afirmând că sunt necesare clarificări.

Eurodeputaţii ar putea avea însă şi alte întrebări în săptămânile următoare, notează dpa. Doi nominalizaţi sunt vizaţi de investigaţii în desfăşurare ale Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), iar în legătură cu comisarul desemnat al Ungariei au fost exprimate preocupări privind implicarea sa în reformele judiciare controversate de la Budapesta.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Prima prințesă care pozează într-o revistă pentru adulți

2 VIDEO Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet

3 Așa o fi? /

4 „Anul trecut am fost la un bordel de mai multe ori la nişte fete” / Ciudatele mesaje primite de mama profesorului de matematică dat dispărut acum 4 ani

5 VIDEO Imagini care dau fiori / Două avioane de linie, cu sute de pasageri la bord, au evitat la limită un dezastru, deasupra Golfului Aden