USR cere păstrarea majorității de două treimi pentru luarea deciziilor privind patrimoniul în consiliile județene

Senatorul USR Florina Presadă cere colegilor din Comisia juridică a Senatului să dea raport de respingere propunerii legislative prin care se reduce majoritatea necesară luării deciziilor în consiliile județene și locale referitoare la patrimoniu la 50%+1 din numărul consilierilor în funcție.

În prezent, majoritatea cu care se iau aceste decizii este de două treimi.

"Prin această propunere legislativă, cetățenii reprezentați de opoziție nu mai sunt parte din decizia publică privind patrimoniul comunităților. Prin majoritatea de 2/3, legea obligă la dialog și consens, proiectele cu adevărat utile pentru comunitate obținând această majoritate, eventualele blocaje apărute fiind depășite în urma unor largi dezbateri în comunitate. Deciziile privind patrimoniul erau singurele care aveau nevoie și de opoziție pentru a fi adoptate. Odată ce L122/2015 este adoptată, reprezentarea vocilor și intereselor de către o multitudine de formațiuni politice în consiliile locale și județene devine o formă fără fond, ducând la inutilitatea existenței unei diversități politice în forurile deliberative locale", se arată într-un comunicat al USR remis, miercuri, AGERPRES.

Propunerea legislativă a primit, marți, în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, un raport de admitere cu amendamente. Potrivit unui amendament adoptat în comisie, toate deciziile privind patrimoniul — cu excepția vânzării și cumpărării de imobile — sunt adoptate cu votul a 50%+1 din numărul consilierilor în funcție, în loc de 2/3, cum prevede legea acum.

"Noua prevedere deschide calea unor abuzuri și pentru corupție, miza fiind posibilitatea de a dispune cu ușurință de patrimoniu public pentru primari. Dacă această modificare va fi acceptată, primarii vor putea, fără nicio opreliște, să dea patrimoniul public pe mâna clientelei politice", se mai precizează în comunicatul USR.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing