USR se disociază ferm de regimul comunist și colaboratorii săi; sociologul Mircea Kivu nu este membru al partidului

USR se disociază ferm de regimul comunist și colaboratorii săi; sociologul Mircea Kivu nu este membru al partidului

Uniunea Salvați România a luat act cu surprindere de autodenunțul sociologului Mircea Kivu legat de colaborarea cu fosta Securitate și precizează că acesta a fost un colaborator al partidului din perioada campaniei electorale, dar nu este membru USR.

Mircea Kivu nici nu ar fi putut să devină membru USR întrucât toți membrii partidului sunt evaluați, înainte de admitere, pe baza unor criterii de integritate, iar printre acestea se numără și colaborarea cu fosta Securitate sau deținerea de funcții de conducere în cadrul Partidului Comunist Român, precizează USR într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

''USR este un partid modern și pro-european care se disociază ferm, explicit și neechivoc de tot ceea ce a însemnat regimul comunist și reminiscențele sale. Valorile USR se bazează pe democrație internă, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate'', se mai arată în comunicatul citat.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, sociologul Mircea Kivu a scris despre colaborarea sa cu Securitatea.

''Se întâmpla la mijlocul anilor '80, la puțin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcții Tipizate (IPCT) — actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o 'discuție', cu două persoane pe care nu le cunoșteam, dar care s-au recomandat drept ofițeri de Securitate. (...) M-au întrebat dacă aș fi de acord ca, în măsura în care aș afla despre asemenea acțiuni, să le aduc la cunoștință. Am răspuns afirmativ. Mi-au cerut să semnez un angajament scris că voi face așa. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod 'Mihai'. Știam vag ce înseamnă semnarea unui asemenea act (astăzi știu mult mai multe). Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât lașitatea. Desigur, erau niște amenințări voalate, că mi-aș putea pierde postul pe care tocmai îl căpătasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune 'nu'. Mi-am spus că voi reuși să-i 'fentez', să nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi știut deja'', a scris Kivu.

El subliniază că nu a afirmat ''niciodată'' că nu a fost colaborator al Securității și își exprimă încrederea că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor sale informative

''De ce nu am spus toate acestea mai devreme? Grea întrebare. Cred că aș fi vrut să uit acest episod, de care îmi e rușine. Dacă asta contează, nu am afirmat niciodată că nu am fost colaborator al Securității. În ce măsură am făcut poliție politică? Eu îndrăznesc să cred că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur că așa este. P.S. Știam că CNSAS desfășoară o investigație în privința mea, dar nu știu nimic despre o eventuală decizie care ar fi rezultat din această investigație. Un asemenea document nu mi-a fost adus la cunoștință'', mai scrie Mircea Kivu în postarea sa.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

4 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

5 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska