Va îndrăzni Ucraina să lovească Moscova? Analist: Un atac sângeros ar schimba complet regulile jocului

Va îndrăzni Ucraina să lovească Moscova? Analist: Un atac sângeros ar schimba complet regulile jocului

L-a încurajat sau nu președintele Trump pe Zelenski să atace Moscova sau Sankt Petersburgul cu rachete americane? E posibil un scenariu în care ucrainenii vor ataca masiv cele două orașe rusești? Profesorul Sergiu Mișcoiu de la UBB explică ce se va întâmpla în perioada următoare.

Trump neagă ă l-ar fi îndemnat pe Zelenski să atace Moscova. FOTO: AFP

Trump neagă ă l-ar fi îndemnat pe Zelenski să atace Moscova. FOTO: AFP

Donald Trump i-ar fi încurajat în privat pe ucraineni să intensifice atacurile în adâncimea teritoriului rus, întrebându-l pe Volodimir Zelenski dacă Ucraina ar putea lovi Moscova în cazul în care SUA ar furniza arme cu rază lungă de acțiune, potrivit unor persoane familiarizate cu discuția.

Această conversație a avut loc în cadrul apelului telefonic dintre liderul american și cel ucrainean din 4 iulie și marchează o schimbare radicală față de poziția anterioară a lui Trump privind războiul Rusiei și promisiunea sa de campanie de a pune capăt implicării SUA în conflicte externe, scrie Financial Times.

Trump și-ar fi exprimat sprijinul pentru idee, descriind strategia drept un mijloc de a „le face (rușilor) rău” și de a forța Kremlinul să accepte negocieri, conform celor două persoane informate.

Oficial însă, preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu trebuie să atace Moscova şi că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să accepte un acord de încetare a focului în cel mult 50 de zile, altfel vor urma noi sancțiuni americane, potrivit Reuters.

Trump, care s-a declarat dezamăgit de faptul că Vladimir Putin nu se angajează către încheierea războiului cu Ucraina, l-a ameninţat pe acesta că, dacă în 50 de zile nu încheie războiul printr-un acord cu Kievul, Statele Unite vor impune taxe vamale „dureroase” de 100% atât Rusiei cât şi ţărilor care importă mărfuri din Rusia, în special petrol.

Politologul Sergiu Mișcoiu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și la Universitatea Paris-Est Créteil, a explicat pentru „Adevărul” semnificația acestor declarații și retracări, dar și efectul ultimatumului lui Trump și a promisiunilor de livrare a 17 sisteme Patriot către Ucraina.

„Trump a încercat mai degrabă să înfrice Rusia”

Adevărul: Credeți că acest vehiculat atac asupra Moscovei sau asupra Sankt-Petersburgului ar putea face parte din vreo strategie a Ucrainei, am putea să vedem, în zilele care urmează, astfel de atacuri?

Sergiu Mișcoiu: Nu cred, fiindcă SUA au încercat mai degrabă să înfrice Rusia prin întrebarea pe care i-a pus-o Trump lui Zelenski, iar președintele Ucrainei știe foarte bine că dacă va derula un asemenea atac împotriva Moscovei replica ar putea consta în folosirea armei nucleare tactice. Dacă vor exista de exemplu băi de sânge în Moscova, distrugeri materiale importante chiar la Kremlin, s-ar putea să asistăm la un răspuns care este din alt registru. Atunci, Zelenski știe că urmarea unui astfel de atac ar fi mult mai gravă pentru Ucraina decât pentru Rusia și de aceea nu cred că va derula asemenea atacuri. În schimb atacuri punctuale, de tipul celor pe care le-am văzut, poate mai bine țintite, poate mai eficiente asupra unor obiective cu caracter militar, inclusiv din Moscova și din Sankt Petersburg, s-ar putea să avem.

În acest context, ce vară credeți că îi așteaptă pe ucraineni?

E limpede că rușii vor lovi cu multă forță și precizie, se prefigurează chiar o intensificare a acțiunii terestre cu încă 100.000 de soldați ruși, care vor încerca să spargă frontul în mai multe puncte și vor încerca să închidă posibilitatea de comunicare între diversele puncte unde sunt masate forțele ucrainene. La asta vom asista probabil, la o intensificare a acțiunilor tactice pe teren facilitată de această indecizie pe care o au americanii.

Putin va încerca să folosească acest fals ultimatum american iluzoriu de 50 de zile ca un imbold pentru trupele sale: „iată americanii nu vor face nimic, sunt numai vorbe, nimeni nu mai crede ceea ce spune Trump și deci, haideți să încheiem acum faza aceasta a războiului, după care putem să negociem ce pace dorim de pe linia frontului de pe care ne vom afla. Oricum Putin e convins, și asta e destul de posibil, că americanii vor pleca în procesul de impunere a păcii către ucraineni de la starea frontului de la momentul respectiv. Ori în 50 de zile s-ar putea ca această stare să fie diferită un pic față de cea de acum, adică cu un avans rus care să fie unul decisiv în ocuparea zonelor pe care și le-au dorit să le ocupe.

Trump a mai vorbit de 17 sisteme Patriot care vor ajunge în Ucraina, dintr-o țară care este dispusă să ofere aceste sisteme. Cum interpretați această declarație?

Dacă vor fi trimise aceste sisteme, capacitatea Ucrainei de a rezista la lovituri aeriene va crește, și în felul acesta vor putea să-și consolideze inclusiv apărarea fizică pe teren, deși sunt din ce în ce mai puțin capabili să facă față fiind copleșiți și numeric de către ruși. Ar fi o mare gură de oxigen pentru ucraineni, deși e greu de crezut că toate aceste sisteme vor ajunge la timp.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți, e președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă! Unde a zburat șeful statului

2 Albert NBN, care a înjurat România la „Beach, Please!”, are doar 6 clase şi este fiul unui interlop din Militari. „Eu oricum mă duceam la școală să râ…

3 Foarte interesante amănunte...

4 Fiica șoferului lui Marius Voineag, procurorul șef al DNA, a fost angajată la Curtea de Conturi deși nu are studii superioare

5 ChatGPT l-a lăsat perplex pe filosoful Gabriel Liiceanu. „M-am speriat teribil”