Va MOȘI președintele Iohannis această CRIMĂ? Amănunte CUTREMURĂTOARE!

Va MOȘI președintele Iohannis această CRIMĂ? Amănunte CUTREMURĂTOARE!

Risc Seismic

O ciuma cumplita cuprinde organismul slabit al invatamintului romanesc, iar agentii sai patogeni sint parlamentarii si ministrul Adrian Curaj. Cadavrul rezultat va fi hrana pentru hienele cunoscute: plagiatorii si baronii universitatilor neperformante. Cum se intimpla asta? Un proiect de lege cu efecte devastatoare asupra integritatii academice a fost votat de Parlament si asteapta promulgarea. Presedintele Klaus Iohannis e ultima sansa de stopare, fie si temporara, a infectiei care ar da lovitura de gratie educatiei.

De unde aceasta panica, de unde sentimentul de urgenta? E vorba despre un proiect de lege votat de Parlament in aceasta saptamina si care merge la promulgare la presedintie. Proiectul micsoreaza sansele de pedepsire a plagiatorilor, dind decizia finala pe mina universitatilor care au tolerat si incurajat actualul sistem viciat de doctorate. Mai mult, proiectul de lege elimina aproape orice sansa de curatenie in mediul academic, mediu afectat de incompetenta cronica si lipsa de calitate cvasi-generalizata in universitatile transformate in masini de facut bani.

Nu e nici o surpriza ca parlamentarii au mosit o asemenea lege. Din 2012 incoace, Parlamentul USL nu face decit sa darime, caramida cu caramida, Legea educatiei din 2011, o lege care incurca toate socotelile ilegitime ale baronilor invatamintului. E surprinzator insa non-combatul, ba chiar complicitatea ministrului Adrian Curaj. Curaj e cel care le-a dat parlamentarilor suportul pentru aceste modificari, apoi a asistat pasiv la masacrarea legii, fara sa scoata macar o vorba.

Cum s-a intimplat asta? Ministrul Adrian Curaj a promovat in luna martie o Ordonanta de Urgenta care, sustinea el, l-ar fi ajutat sa rezolve problema plagiatelor. O sumedenie de membri ai elitei universitare, precum si voci puternice din societatea civila au avertizat inca de la acel moment ca Ordonanta era inutila, iar rezolvarea cazurilor de plagiat avea nevoie doar de un ordin de ministru si de inlocuirea membrilor controversati din CNATDCU. Curaj a insistat insa cu Ordonanta, care, odata ajunsa in Parlament, a fost prilejul perfect pentru parlamentarii - slugi ai plagiatorilor sa adauge la ea zeci de amendamente.

Nu inteleg nici in ruptul capului de ce si-a asumat Adrian Curaj riscul de a sfida evidenta, si anume ca legislatia de la acel moment era suficienta pentru pedepsirea marilor cazuri de plagiatori. Nu inteleg nici in ruptul capului de ce Adrian Curaj si-a asumat riscul sa trimita in Parlament o OUG pe care era evident ca parlamentarii o vor masacra. Indiferent de motivatia sa, Curaj a devenit un complice. Iar tacerea sa in fata parlamentarilor intareste aceasta senzatie.

Iata, pe scurt, efectele cele mai importante ale acestei legi, daca va intra in vigoare:

paseaza la universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, cit si pe cea de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul. "Pune lupul paznic la oi", spune Dragos Ciuparu, fostul sef al cercetarii. Cu alte cuvinte, legea le cere universitatilor neperformante, care au tolerat pina acum plagiatele, sa pedepseasca plagiatele. Auziti hohotele de ris dinspre plagiatori?

- relaxeaza procedura de sustinere a doctoratelor

- da dreptul doctorilor sa renunte la titlu, fara sa suporte vreo consecinta

- evaluarea scolilor doctorale (care functioneaza pe linga universitati) va fi mult mai permisiva, fiind eliminate citeva filtre si introdus avizul Consiliului Rectorilor (adica al celor controlati). Si asta in conditiile in care un raport al Curtii de Conturi atrage atentie tocmai asupra diluarii calitative a actului de educatie, cu implicatii masive pe piata muncii

Poate ca modificarile de mai suna suna cumva ezoteric. Dar ele nu vor avea impact doar asupra "initiatilor" sistemului de educatie. Noile prevederi vor zdruncina serios credibilitatea oricum scazuta a universitatilor romanesti (printre cele mai neperformante din Europa) si vor afecta timp de generatii calitatea educatiei.

Cum? E simplu: aceste modificari securizeaza controlul baronilor universitari si mafiilor din educatie asupra procesului de acordare/retragere a doctoratelor. Ei bine, veti spune, ce atita zarva pentru citeva doctorate? Nu-i asa: beneficiarii titlurilor de doctor compun elita profesionala a oricarei tari. Ei sint cei care vor ajunge sa conduca marile universitati, marile spitale, institutele de cercetare, organizatiile profesionale etc. Ei vor detine cheile intrarii in profesie si vor decide asupra a sute de mii de cariere. Daca ei sint corupti, atunci vor continua sa corupa si sa privilegieze mediocritatea. Acum intelegeti miza?

Mai mult. Daca legea intra in vigoare, e posibil ca ea sa faca inoperanta actuala legislatie pe baza careia a inceput analizarea acuzatiilor de plagiat pentru politicieni-vedeta precum Victor Ponta, Petre Toba sau Gabriel Oprea. Nu e clar inca impactul asupra procesului demarat deja.

Marele rau pe care il face aceasta lege e sa slabeasca filtrele de calitate si sa acorde si mai multa autonomie universitatilor scapate deja de sub control. Or, perpetuarea si accelerarea decuplarii universitatilor de la cerintele de calitate si integritate este o crima pentru educatie. Lipsa de calitate a actului academic e deja o problema cronica, cu consecinte imediate atit pe piata muncii, dar si in emigratia neta a tinerilor care nu concep sa-si faca studiile intr-un mediu profund viciat.

Acum e unul dintre momentele in care presedintele Klaus Iohannis trebuie sa se opuna USL-ului (prin USL intelegind atit fratia PSD-PNL vazuta la vot, cit si beneficiarii din spatele politicienilor). E o crima pentru invatamintul romanesc daca presedintele promulga aceasta lege. El are doua instrumente la indemina: retrimiterea la Parlament si atacarea la Curtea Constitutionala. Trebuie sa faca uz de ambele, fie si pentru a amina un deznodamint dezastruos. Daca va promulga legea fara sa cricneasca, Iohannis va fi partas la acest dezastru. Cit despre Adrian Curaj, cred ca tacerea lui adinca in fata masacrului legislativ din Parlament spune totul.   Cristian Pantazi/HotNews

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina