Vaccinul AstraZeneca: alergii severe adăugate la posibilele efecte secundare (EMA)

Vaccinul AstraZeneca: alergii severe adăugate la posibilele efecte secundare (EMA)

Alergiile severe ar trebui adăugate pe lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului anti-COVID19 AstraZeneca, după identificarea unor legături probabile cu reacţii de acest gen în Marea Britanie, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Agenţia europeană a anunţat joi că investighează o problemă separată legată de tulburări de coagulare, ceea ce a determinat Danemarca, urmată de alte ţări europene, să suspende utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford. EMA a afirmat totuşi joi că utilizarea acestui vaccin este sigură.

Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat vineri într-un comunicat că "a recomandat actualizarea informaţiilor despre produs pentru a include anafilaxia şi hipersensibilitatea (reacţii alergice) ca efecte secundare".

"Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie", a explicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

"După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin unele dintre aceste cazuri", a adăugat EMA.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o "reacţie alergică severă", este deja un "efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri".

Informaţiile privind vaccinul AstraZeneca/Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc vaccinul trebuie ţinute sub "supraveghere atentă timp de cel puţin 15 minute" după administrare, în caz de reacţii alergice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...